2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Kémműholdakkal vizslatják az ősi romokat

2011. április 27. 12:43

A műholdfelvételek korai jelzőrendszerként való használatával megelőzhető a világörökségi helyek teljes pusztulása, de ez még nem jelenti azt, hogy a "hagyományos" régészetre már nem lenne szükség, az archeológusok szaktudása ugyanis továbbra is elengedhetetlen.

„Rendkívül vonzó, hogy az űrből távoli struktúrákat tudunk feltérképezni” – mondta el Elizabeth Stone, a Stony Brook Egyetem archeológusa az Amerikai Régésztársaság sacramentói találkozóján. „Teljes, korábban még nem látott épületek tűnnek fel” – tette hozzá a kutatónő, aki a mezopotámiai Kis városának i.e. 3000 körüli képén keresztül mutatta be felfedezéseit.

Márciusban a Global Heritage Fund a Google Földdel és a DigitalGlobe-bal karöltve elindította a Global Heritage Network című projektet, amelynek célja: felhívni a figyelmet egyes veszélyeztetett régészeti lelőhelyek áldatlan állapotára. Ennek köszönhetően a régészek akár karosszékükből láthatják, hogy melyek azok a területek, ahol műkincstolvajok, környezeti katasztrófák vagy más csapások fenyegetik a műemlékeket.

„Néhány régészeti lelőhelyet szemétlerakóként kezelnek” – nyilatkozta Jeff Morgan, a Global Heritage Fund igazgatója. A nonprofit szervezet célja, hogy megvédje a világörökségi helyeket, amelyek száma mára elérte a kilencszázat. „Az a célunk, hogy egy világméretű hálózatot építsünk ki” – tette hozzá Morgan. Online ma már bárki felfedezheti ezeket a helyeket, nézhet videókat és filmeket.

A DigitalGlobe a projekt elindulását mintegy hatszáz helyről készített felvétellel segítette; ezek mindegyikét ma már rendszeresen frissítik. „Ideális esetben a legveszélyeztetettebb helyeket frissítik a leggyakrabban” – mondta el Morgan, példaként hozva fel Úr városát, amelyben Szaddam Huszein idején a helyreállítási munkálatok során keletkeztek komoly károk, vagy a kambodzsai Banteay Chhmar templomát, amelynek szobrait már évtizedek óta fosztogatják.

„A régészeti lelőhelyek ellenőrzése és a változások iránti igény pontosan megfelel annak, amit vevőink kérnek tőlünk” – nyilatkozta Chuck Herring, a DigitalGlobe munkatársa. A magán kémműholdak számának növekedésével – ha az időjárás is úgy akarja – a hálózat naponta kaphat tájékoztatást a területek állapotáról. „A szakemberek nagyon jól ismerik a helyeket, s rendkívül gyorsan képesek a változásokat elősegíteni” – tette hozzá.

A rablások mellett a szakemberek további problémákkal is kénytelenek együtt élni: a fejlesztések – kezdve a farmerek romboló tevékenységétől, hogy a turisták autóinak parkolóhelyeket tudjanak létesíteni – számos területet fenyegetnek, de a természeti katasztrófák is komoly károkat tudnak okozni – tavaly például egy hurrikán olyan fákat csavart ki, amelyek egy fontos maja települést tartottak egyben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár