2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Meg nem született gyerek az argentin junta újabb azonosított áldozata

2011. április 19. 14:53 MTI

Meg nem született gyerek anyját, az argentin katonai junta áldozatát azonosította az Abuelas de Plaza de Mayo nevű társadalmi szervezet, amely a katonai diktatúra idején foglyul ejtett ellenzékiek elrabolt gyerekeinek nyomát kutatja és már 104 megoldott ügynél tart.


A Nobel-békedíjra is esélyesnek tartott csoport tájékoztatása szerint ezúttal egy olyan esetről van szó, amelyben a négyhónapos terhesen eltüntetett nő nem érhette meg gyermeke születését, még előtte végeztek vele.

Az Abuelas de Plaza de Mayo közleményben tudatta, hogy az argentin antropológiai törvényszéki intézet megtalálta az 1976 és 1983 közötti katonai junta által elrabolt Liliana Irma Ross maradványait.

Ross a Montoneros nevű baloldali és nacionalista, peronista gerillacsoport tagja volt. 1976. december 10-én jutott a karhatalom kezére, La Plata városából hurcolták el. Akkor terhessége negyedik hónapjában járt. Azóta szemtanúk elmondásából csak annyit tudtak róla, hogy a gyalogság tartotta fogva és 1977 február 2-án földelték el. Ez arra engedett következtetni, hogy nem tudta kihordani kisbabáját.

Irma Ross gyerekének apja, akit a szervezet csak Adalberto néven említett, 1979-ig maradt Argentínában, utána a diktatúra elől Brazíliába, majd Európába menekült. Argentínába csak a demokrácia megerősödésével tért vissza.

Az Abuelas de Plaza de Mayo szerint a diktatúra idején közel ötszáz gyermeket vettek el a junta ellen küzdő foglyoktól, hogy aztán a rendszerhez hű - sokszor gyermektelen - házaspároknak adják őket. Hivatalos becslések szerint a katonai rezsim évei alatt 30 ezren tűntek el, sokukról a mai napig nincsenek információk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár