2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismeretlen halotti kultusz nyomaira bukkantak a Himalájában

2011. március 3. 15:08 MTI

Ismeretlen ókori halotti kultusz nyomaira bukkantak amerikai tudósok a Himalájában, ahol az elhunytak csontjairól, mielőtt végső nyugalomra helyezték volna őket, gondosan lefejtették az izomzatot.

A Mustang-körzetben 4200 méteres magasságban egy barlangban 27 személy - férfi, nő és gyermek földi maradványait fedezték fel. Az előzetes DNS-vizsgálatok tanúsága szerint a másfélezer éve elhunyt személyek rokonságban álltak egymással - olvasható a National Geographic (http://news.nationalgeographic.com) hírei között.

A holttestekről lefejtették a húst, vélhetően fémkéssel, majd ezután a csontvázakat akkurátusan széles fapolcokra fektették. A barlangban kecske-, szarvasmarha- és lócsontokat fedeztek fel, az állatokat a feltételezések szerint feláldozták. A kutatók kizárják a kannibalizmus lehetőségét.

"Egészen másként csontozzák ki a húst, ha táplálkozásról van szó. Ráadásul emberevés esetén a koponyát széttörik, és elfogyasztják az agyvelőt, ahogy szétzúzzák a csontokat is a csontvelő megszerzése érdekében, itt viszont semmi hasonlót nem tapasztaltunk" - magyarázta a kutatásokat irányító Mark Aldenderfer, a Kaliforniai Egyetem régésze.

A régész szerint e temetkezési szokás kapcsolatos lehet két másik halotti rituáléval - az egyik a Tibetben mind a mai napig létező "az égbe temetkezés" gyakorlata, amikor a halott testét a papok feldarabolják, és "felkínálják" az elemeknek és a keselyűknek. Mint Mark Aldenderfer megjegyzi, Tibet mindössze 16 kilométerre van a barlangtól.

A másik rítust a zoroasztrizmus, a i.e. 2. évezredben, az iráni fennsíkon született vallás követői gyakorolták, akik a halált a gonosz ideiglenes győzelmének tekintették, így az elhunyt tisztátlan volt a szemükben, és igyekeznek minél hamarabb megszabadulni tőle. Ehhez a holttestet egy, a településen kívül épített, kör alakú, felül nyitott toronyba, az úgynevezett "Csend tornyába" vitték, ahol a tetemek a keselyűk prédájává váltak. Miután a dögevők letakarították, és a nap kiégette a csontokat, egy közös sírboltban helyezték őket.

"A Mustang-körzet népe átvehette a zoroasztrizmus halotti rítusát, majd átadhatta őket a tibetieknek" - vélekedik Mark Aldenderfer.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár