Őrült uralkodók

Zenészek szórakoztatták a kora újkori pláza látogatóit

2011. február 28. 09:46 MTI

Egy 17. században alapított kereskedelmi központ maradványait fedezték fel a régészek az észak-írországi Dunluce kastély romjai mellett.


Az új felfedezésnek hála a szakemberek értékes információkkal gazdagodhatnak az egykor nyüzsgő és virágzó Dunluce városában élő emberek vásárlási és kereskedelmi szokásairól. Az észak-írországi kastély szomszédságában felfedezett település volt egykor a régió legnagyobb kereskedelmi központja, ám az 1641-es forradalmat követően hanyatlásnak indult.

A régészek az elmúlt évek ásatásai során fedezték fel a kereskedelmi központot, és tavaly egy középkori csarnokot is feltártak a kastélyban, amelynek első hivatalos tulajdonosa a kelta McQuillans család volt, akiket az 1550-es években fosztottak meg hatalmuktól a McDonalds klán tagjai.

A viharos történelmű Dunluce kastély melletti várost 1607-1608-ban alapította Randal McDonald, és kizárólag skót származású kereskedők laktak benne. A mostani ásatások során csontból készült fésűk, ruhakötők, díszes gyűszűk és csattok, korabeli táblajátékok, valamint I. Erzsébet és I. Károly (16-17. század) korából származó borosüveg, és pénzérmék darabjai kerültek a felszínre. "Még egy valószínűleg hárfa hangoláshoz használt bronz tűt is találtuk, tehát úgy tűnik, hogy zenészek is gyakran megfordultak itt és szórakoztatták az embereket. Igazán jó élete volt az ittenieknek" - idézte Rhonda Robinsont, az észak-írországi környezetvédelmi hivatal régészét a belfasttelegraph.co.uk hírportál.

A műtárgyak egy részét húsvétkor nézhetik meg az érdeklődök a kastély Régészeti termének megnyitását követően.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!