2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Ezeréves templom égett le Kínában

2011. február 8. 09:02 MTI

Valószínűleg tűzijátékozók gondatlansága miatt leégett egy ezeréves templom nagy csarnoka és egy fából épített terme a kelet-kínai Fucsien (Fujian) tartományban hétfőn hajnalban.

A tartományi székhely, Fucsou (Fuzhou) belvárosában lévő - 945-ben épült - Fahaj (Fahai) templom hajnali 3 óra után kapott lángra és egy órán át égett. A lángok megfékezésén 21 tűzoltóautóval közel 150 tűzoltó dolgozott - közölte a helyi közbiztonsági hivatal munkatársa, aki azt is elmondta, hogy személyi sérülés nem történt. A tüzet megörökítő képeken, amelyek felkerültek az internetre, nyomon követhető a pusztító tűz folyamata, amint hamuvá válik az ezeréves templom nagy része, s a nagy csarnok helyén csak néhány elszenesedett oszlop marad.

Az illetékesek egyelőre hivatalosan nem közölték a tűz okát, de az online közösség tagjai egyértelműen a tűzijátékozókat okolják a történtekért. A dühös posztolók szerint a belvárosban be kellene tiltani ezt az ünnepi hagyományt. A kínai holdújévhez kapcsolódó tűzijátékozás és petárdázás vissza-visszatérően okoz baleseteket, tüzeket az egész országban.

A legintenzívebb újévi időszakban, az első 32 órában Kínában az idén közel hatezer tűzesetet jelentettek - derül ki a közbiztonsági tárca statisztikájából. Ez a szám megközelítően a tavalyi Tavaszünnep egyhetes időszakában keletkezett tüzek 80 százaléka, ami azt jelenti, hogy az idén minden bizonnyal több alkalommal kell a tűzoltóknak kivonulniuk, mint a Tigris évének első hetében.

A fővárosban csak az óév utolsó napján 178 százalékkal több tűzesetet regisztráltak, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az északkelet-kínai Senjang (Shenyang) városban a holdújév első napján egy ötcsillagos szálloda 219 méter magas épülete égett ki.

A kínai miniszterelnök-helyettes vasárnap külön is felszólított az erdőtüzek megelőzésére. Huj Liang-jü (Hui Liangyu) egyben olyan rendszer kialakítására adott utasítást, amely lehetővé teszi az azonnali intézkedést. Mint mondta, a súlyos szárazság jelentősen növeli az erdőtüzek keletkezésének kockázatát. Február 2-6 között Kínában 168 erdőtűzről érkezett jelentés. Szombaton egy ugyancsak tűzijáték okozta erdőtűz oltása közben hatan meghaltak a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár