2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Folytatódik a Hiemer-Font-Caraffa ház felújítása

2010. december 9. 13:39 MTI

Megkezdődött Székesfehérvár páratlan szépségű műemlék épületegyüttese, a Hiemer-Font-Caraffa ház felújításának harmadik üteme; a kivitelezésre közbeszerzési eljárással kiválasztott Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-vel a műemlék együttes már korábban felújított szárnyában szerdán írták alá a vállalkozási szerződést.


Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló felújítás mintegy 935 millió forintba kerül, amelyből 85 százalék a támogatás - mondta Cser-Palkovics András, a város fideszes polgármestere az aláíráson.

Mint kifejtette, az épületegyüttes Oskola utca 2-4. számú részében a helyreállítás során multifunkcionális - báloknak, rendezvényeknek, kiállításoknak, konferenciáknak helyet adó - rendezvénytermet alakítanak ki, és ott kap majd helyet az év elején elhunyt Moskovszky Éva egyedülálló játékgyűjteménye, a Fehérvári Babaház is.

A felújítási munkálatok 2011. augusztusára fejeződnek be. Addig elvégzik a középkori elemeket is tartalmazó épületrész régészeti kutatását, falfestéseinek és stukkóinak műemlékvédelmi előírásoknak megfelelő restaurálását. Ezt a szárnyat is a műemlékvédelmi előírások betartásával, a régészeti leletek részbeni bemutatásával újítják fel.

A Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes a 18. századi palotaépítészet egyik gyöngyszeme. Három szárnyból áll és 1988 óta lakatlan volt. Első ütemét európai uniós támogatással 2006-ban, a másodikat - ahol egy reprezentatív házasságkötő terem és étterem is helyet kapott - a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (Norvég Alap) támogatásával 2008-ban újították fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár