Ókori étkeket tártak fel egy kínai nekropoliszban
2010. november 22. 15:51 Discovery News, MTI
Kétezerötszáz éves tészta, torták, kása, állati csontok kerültek elő egy ókori kínai nekropoliszból - a leletekről a Journal of Archaeological Science című régészeti folyóiratban jelenik meg tanulmány.
Korábban
A Kínai Tudományos Akadémia régészei Jiven Kunggal (Yiwen Gong) az élen a Hsziancsing-Ujgur (Xinjiang) autonóm terület Turfán (Turpan) körzetében tárták fel a Szupejhszi (Subeixi) temetőt. Mivel száraz éghajlatú, sivatagos területről van szó, a nekropoliszban kitűnő állapotban fennmaradt, mumifikálódott holttesteket, s rengeteg ételmaradványt találtak.
"Az eddig feltárt múmiák többsége tipikusan európai vonásokkal - világos hajszínnel, mélyen ülő szemekkel, előreugró orral - rendelkezik. A 19 megvizsgált múmiából mindössze három a mongol" - hangsúlyozták a kutatók. A temető egy félig földművelő, félig kézműves közösségé lehetett, legalábbis erre lehet következtetni, hogy a nekropolisz közelében fazekasműhelyt tártak fel, s minden egyes személyt cserépedényekkel helyeztek végső nyugalomra. A régészeti leletek között íjak, nyílhegyek, nyergek, bőr mellvértek és kardhüvely, lábbelik, faedények, kések is szerepelnek.
A sírokban cserépedényekben "felszolgált" tésztára és kására bukkantak, de találtak ellipszisalakú tortákat és a mai kínai szerencsehozó süteményekre emlékeztető édességeket, ahogy birkafejeket is felfedeztek, utóbbiaknak szimbolikus jelentőségük lehetett. A keményítő kémiai vizsgálata kimutatta, hogy mind a tészta, mind a sütemények kölesből készültek. A továbbiakban a tudósok kulináris kísérletekbe kezdték a kölessel, hogy megkíséreljék az ókori ételekre jellemző mikroszerkezetet előállítani. Ily módon ugyanis megállapítható, hogyan dolgozták fel az ókori "mesterszakácsok" a kölest.
A kutatók megállapították, hogy a főzés során nagyobb átalakuláson mennek át a kölesszemek, mint sütéskor. A vizsgálatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az egyik cserépedényben kásává szétfőzött köles található, a tésztát főzték, a tortákat pedig sütötték.
"A sütés nem tartozik a hagyományos ókori kulináris technikák közé" - hangsúlyozzák a tanulmány szerzői, akik mindazonáltal a legújabb leletek fényében mégis úgy vélik, hogy a sütés 2500 éve elterjedt eljárás lehetett Kína északnyugati részén. A közelmúltban Houjüan Lu (Houyuan Lu), a Kínai Tudományos Akadémia Geofizikai Kutatóintézetének tudósa 4000 éves, köleslisztből gyúrt tésztát fedezett fel a térségben. A sárga színű tésztát vékonyabbra nyújtották, mint az 1500 évvel későbbit, a szálak hossza elérte az 50 centimétert, s igencsak emlékeztettek a kézzel nyújtott jelenkori "utódaikra".
Mint Jiven Kung rámutat, a kölest körülbelül tízezer éve kezdték el termeszteni Kína északnyugati részén, valószínűleg ez lehetett az egyik legfőbb táplálék, mivel a szárazságtűrő, igénytelen növény a legmostohább körülmények között is megterem. A tortákat kemenceszerű alkalmatosságokban sütötték, így Kína északnyugati részének lakossága az elsők között sajátíthatta el a pékmesterséget.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Tutanhamon sírjának felfedezésével mindenkit lenyűgözött Howard Carter 15:05
- Olümpiasz sem tudta megakadályozni fia, Nagy Sándor dinasztiájának bukását 09:06
- Inspiráló nőknek is otthont adott a tiszadobi Andrássy-kastély 09:05
- Egyetlen hete maradt, hogy a forradalom hősévé váljon Gérecz Attila tegnap
- Alattvalói joviális öregúrként és zsarnokként egyaránt tekintettek Ferenc Józsefre tegnap
- Elkezdődött a nevezés a Kecskeméti Animációs Fesztiválra tegnap
- Nyugdíjba vonulás után is rendkívül népszerű maradt Both Béla tegnap
- Csaknem húsz évet kellett várni az Erzsébet híd újjáépítésére tegnap