2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Restaurálták Jedlik Ányos villamfeszítőjét

2010. október 28. 17:10 MTI

Restaurálták Jedlik Ányos villamfeszítőjét, amelyért 1873-ban a Bécsi Világkiállításon a Haladásért-érdemrenddel tüntették ki.


A villanymotor, a dinamó és a szódavíz felfedezőjének egyik legfontosabb kísérleti eszközét, a nagyfeszültségű kisülések vizsgálatára szolgáló feszültségsokszorozót, avagy az akkoriban villamfeszítőnek nevezett szerkezet eredeti és a világon egyedülálló példányát a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) Elektrotechnikai Múzeumában láthatják az érdeklődők.

Az 1800-ban született Jedlik Ányos bencés szerzetes, fizikus számos találmánnyal, műszaki alkotással járult hozzá az elektrotechnika fejlődéséhez. 1828-ban elkészítette villamdelejes forgonyát, a kommutátoros egyenáramú motor ősét. 1855-ben villamosmozdony-modellt készített, majd 1861-ben leírta az öngerjesztés elvét, ezzel előfutára lett a későbbi, Siemens által 1866-ban szabadalmaztatott dinamónak.

1863-ban megfogalmazta a feszültségsokszorozás elvét. Ennek alapján készítette el 1873-ban a bécsi világkiállításra szánt "csöves villamfeszítőjét". A berendezés a világkiállítás szenzációja volt. A most kiállított restaurált eredeti példány a mellett készült egy másolat is, amely a Múzeum rendhagyó fizikaóráinak egyik attrakciója, és amelyet kérésre bárkinek bekapcsolnak.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!