2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jedlik Ház nyílik a szlovákiai Szímőn

2010. szeptember 21. 08:54 MTI

Jedlik Ányos, a jeles fizikus és feltaláló hagyatéka köti össze a magyarországi Mosonszolnokot és a Vág menti szlovákiai Szímő települést: sikeres pályázatuk eredményeképpen szeptember 24-én megnyitják Szímőn a Jedlik Házat, amelyben emlékszoba, turisztikai információs iroda, színházterem és könyvtár kap otthont - írja az Új Szó című pozsonyi napilap.

A határ menti régiók kulturális és történelmi tradícióinak kihasználását célzó program jóvoltából a két önkormányzat bevonta az együttműködésbe az Érsekújvár és Térsége Társulás tagjait, ezen belül Érsekújvárt, Győrt és Pannonhalmát is. "Óriási lehetőséget látunk az idegenforgalom és a turizmus fejlesztésében. Jedlik Ányos hagyatéka az összekötő kapocs a két település, a két régió között" - mondta Bób János, Szímő polgármestere.

A szímői kultúrház épületét 1968-ban építették, és a lakosok több mint egy évtizede vártak arra, hogy a település önkormányzata felújítsa. Pályázati úton 519 256 eurót sikerült nyerniük az átépítési munkálatokra. Az emlékszobába a jeles fizikus találmányainak makettjein kívül új kiadványok kerülnek, köztük a Jedlik nyomában a Duna két oldalán című magyar, szlovák, angol és német nyelvű kötet. Az információs irodában a régiót bemutató tájékoztató füzeteket kínálnak majd. A Jedlik Ház ad otthont szeptember végétől a községi könyvtárnak is a 250 férőhelyes színházterem szomszédságában.

A Jedlik-emlékünnepség gazdag programmal várja a látogatókat. Szeptember 24-én új szabadtéri színpadot is avatnak a községben a Canned Heat Revival Band koncertjével és Vadkeri Imre előadói estjével. A Jedlik Ház nagytermében szeptember 25-én 19 órától az Érsekújvári Rockszínpad műsorát láthatja a közönség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár