2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Liszt Ferenc a magyar EU-elnökség "márkaneve"

2010. október 24. 09:42 MTI

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója 2011-ben az egész világon a klasszikus zene kiemelt ünnepe. Az emlékév első fele egybeesik Magyarország európai uniós elnökségével, amely így lehetőséget kínál arra, hogy Európa-szerte bemutassák a zeneszerző munkásságát - hangzott el az emlékév programjait beharangozó sajtótájékoztatón, amelyet Liszt születésnapján tartottak Budapesten.


Mint azt Rubovszky Rita, a nagyszabású programokat koordináló Hungarofest ügyvezetője kiemelte, széleskörű hazai és nemzetközi együttműködés eredményeképp, nehéz költségvetési helyzetben nyílik alkalmuk, hogy Lisztet az ország "márkanevévé" emeljék.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára megerősítette: a kormányzat kiemelt feladatának tartotta a feltételek biztosítását. Hozzátette, számos olyan helyén megfordult Európának, ahol koncentráltan készülnek Liszt ünneplésére Párizstól Isztambulig, de még Moldvában is. Beszámolt arról is, hogy az UNESCO a magyar nemzeti bizottság javaslatára Lisztet a világ legjelentősebb, 2011-ben megünnepelendő személyiségeinek listájára vette, és anyagi támogatást is kilátásba helyezett.

Kocsis Zoltán, aki a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral (NFZ) együtt a magyar Liszt-év nagykövete, rámutatott Liszt személyiségének kettősségére: a külvilágban páratlanul sikeres zongoravirtuóz volt, akinek kevéssé ismert művek népszerűvé tételét köszönhették a kortársak a zongoraátiratok révén. Másfelől magába forduló alkotó, aki a zeneszerzésben korszakos jelentőségű művekkel mutatott utat és hatott Richard Strausstól Rahmanyinovon és Berliozon át Dvorákig és Bartókig. A Liszt-évben - tette hozzá - rávilágíthatunk az életpálya rejtett útjaira.

Erdődy Orsolya, a Hungarofest Klassz Zenei Irodájának vezetője kiemelte: az emlékév programjai Liszt Ferenc emberi és művészi alkatának sokrétűségét kívánják bemutatni. Az eseményeket, amelyek sora az NFZ január 22-i ünnepi hangversenyével indul, öt fő téma köré csoportosították: Lisztet mint ünnepelt világsztárt, zongoravirtuózt, magyar világpolgárt, keresztény gondolkodót és mint zenepedagógust mutatják be.

A magyarországi programok mellett számos külföldi eseményre is készülnek: 2011 januárjában Londonban koncertezik a Budapesti Fesztiválzenekar, de a brit fővárosban Liszt-hetet is szerveznek a mester emlékére. A Liszt Ferenc Kamarazenekar Madridban és a Baltikumban turnézik majd, míg a Pannon Filharmonikusok Bécsben adnak koncertet.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Brüsszelben lép fel, ahol márciusban Ránki Dezső és Csalog Gábor is önálló zongoraestet ad. Bayreuthban - ahol az 1886-ban ott elhunyt Liszt Ferenc sírja is található - minden bizonnyal a programsorozat egyik csúcspontja lesz júliusban Liszt egyetlen operája, a Don Sanche bemutatója, amelyet először a Bartók+... Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon június 11-én láthat a közönség. Az előadás mindkét helyszínen német-magyar-osztrák-szlovák koprodukcióban valósul meg, a Liszt-Wagner-leszármazott Katharina Wagner rendezésében.

A Liszt-év egyik kiemelkedő eseménye a Klassz Zenei Iroda és a Magyar Zenei Tanács kezdeményezésére életre hívott World Liszt Day lesz, amelynek keretében 2011. október 22-én, Liszt születésnapján Párizstól Szöulig a világ számos koncerttermében csendül majd fel Liszt Ferenc grandiózus Krisztus oratóriuma. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is kiveszi részét az alapító-névadó ünnepléséből - közölte Batta András rektor, hozzátéve: ez az egyetlen olyan akadémia, amelynek létrehozásában a zeneszerző személyesen vett rész, kijelölve azt az utat, amelyen haladnia kell az intézménynek.

Liszt nemcsak hatalmas újító volt, hanem a mesterségbeli megalapozottság hirdetője is - mutatott rá Batta András, hozzátéve, hogy ezért mesterkurzusokat szerveznek, amelyekhez koncertek is kapcsolódnak, és ezeket a "mobil projekteket" külföldi partnerakadémiáknak is ajánlják.

A következő év őszére nagy gonddal állította össze Várjon Dénes művészeti vezető a Liszt és Európa című nemzetközi kamarazenei fesztivál programját világhírű hazai és külföldi előadók részvételével. Ez alkalomból egy másik Liszt-Wagner-leszármazott, Nike Wagner tart majd előadást, aki csak ritkán vállal nyilvános szereplést.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál is több Liszt-programmal készül, például Fekete Gyula Excelsior! című operájának ősbemutatójával, a Magyar Állami Operaházban, a dalszínházzal együttműködve. Eckhardt Mária, a Liszt Emlékmúzeum és Kutatóközpont főtanácsosa arról számolt be, hogy a Krisztus oratórium egy tételének facsimile kiadása mellett még két Liszt-kiadvány lát gondozásukban napvilágot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár