2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Emlékév köszönti a romantika sztárzenészét

2010. február 10. 17:08 MTI

Március 1-jén ünnepli a világ a romantika korának egyik legnagyobb hatású zeneszerzője, Fryderyk (Frédéric) Chopin születésének 200. évfordulóját. A megemlékezésekben - a budapesti Lengyel Intézettel együttműködve - komoly részt vállal a magyar zenei élet is.


Az emlékév nem hivatalos magyar megnyitóját vasárnap tartják a Szépművészeti Múzeumban, ahol ekkor zárul a Botticellitől Tizianóig című kiállítás. A tárlat kiemelkedő darabját, a lengyel Czartoryski-gyűjteményben őrzött, Hölgy hermelinnel című Leonardo da Vinci-képet búcsúztató koncerten Chopin-dalokat ad elő Alicija Wegorzewska-Whiskerd és Szilasi Alex. Az est egyben lemezbemutató is lesz, a Hungaroton gondozásában, Szilasi Chopin-szériájában jelenik meg a felvétel ezekben a napokban.

Március 1-jén, Chopin születésnapján a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lép föl Szilasi Alex, aki a legújabb Pleyel-zongora megszólaltatásával helyezi új megvilágításba a chopini életmű számos előadói és zeneszerzői vonatkozását. Elhangzik Schubert-Liszt C-dúr ("Wanderer") fantáziája, Chopin Andante spianato et Grande Polonaise brillante-ja, a híres Változatok Mozart: Don Giovanni "La ci darem la mano" című áriájának témájára. A koncert második részében játssza a zongoraművész a II. (f-moll) zongoraversenyt, vezényel Tadeusz Wojciechowski és közreműködik a Pomerániai Filharmónia Szimfonikus Zenekar (Bydgoszcz).

Az év programjába bekapcsolódik az MR3 Bartók Rádió - közölte Farkas Zoltán főszerkesztő. A Márványteremben a tavalyi Haydn-sorozat sikeréből kiindulva Chopin-Schumann-szériát indítanak, amelyben minden jeles magyar pianista fellép Hauser Adrienne-től Ránki Dezsőn át Mocsári Károlyig és Krausz Adrienne-ig. Pawel Kowalsi lengyel zongoraművész Chopin-műsorral készül a Budapesti és Pécsi Tavaszi Fesztiválra, a BTF-en fellép a magyar Chopin-előadók doyenje, Vásáry Tamás is. Az emlékév budapesti zárókoncertjét december 12-én a Sinfonia Varsovia adja a Művészetek Palotájában.

A részletes programot a napokban indult magyar nyelvű Chopin-honlapon, a chopin.hu oldalon találják meg az érdeklődők.

A Chopin-évben, a 2011-es Liszt-évfordulóra is készülve a budapesti Lengyel Intézet egy különleges kiadványt is tervez: új magyar fordításban jelentetik meg Liszt Ferenc Chopin élete című művét, amely annak idején a lengyel zeneszerzőről szóló első életrajzi kötet volt. Az eredetileg 1852-ben, franciául kiadott mű 1873-ban jelent meg először magyarul.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár