2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Az ismeretlen ismerős Escher Károly

2010. október 20. 17:39 MTI

Három kiállítás nyílik pénteken a neves fotóművész, Escher Károly születésének 120. évfordulója tiszteletére Budapesten, a Fotóhónap 2010 rendezvénysorozat keretében; a fotográfus egykori iskolájánál aznap emléktáblát avatnak.


Az ismeretlen ismerős címmel rendez életmű-kiállítást Escher Károly munkáiból a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház. Az Albertini Béla fotótörténész által válogatott anyagba 75 Eschertől származó kép került be: a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a Gadányi Gyűjtemény és a Magyar Nemzeti Múzeum kollekciójának darabjai.

A Mai Manó Ház december 12-ig látogatható tárlatának közönsége olyan történelmi személyiségek és művészek portréival találkozhat, mint Teleki Pál, József főherceg és Horthy Miklós, illetve Rippl-Rónai József, Bajor Gizi vagy Jávor Pál; a tárlókba, tablókra elhelyezett dokumentumok, újságok, képeslapok segítségével pedig a fotóművész élete is megelevenedik.

Escher Károlyra emlékezik az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Rejtőzködő életmű című kiállítása is, amelyre Csillag Katalin kurátor válogatott figyelemre méltó anyagot. Az OSZK december 22-ig látogatható tárlata az intézmény 38 ezer képkockát őrző gyűjteményéből származik, míg a József Attila Klub Foto Escher című emlékkiállítása magán- és közgyűjteményekből származó felvételeket mutat be: az Eötvös utcai művészeti centrum tárlata november 20-ig várja a közönséget.

A fotóművész egykori iskolája, a mai Szinyei Merse Pál Gimnázium falán az évforduló alkalmából emléktáblát is elhelyeztek, amelyet péntek délelőtt avatnak.

Escher Károly 1890-ben született Szekszárdon, de tanulmányait már Budapesten végezte. Fiatalon először nagy gépgyárak műszaki rajzolója, majd több filmhíradó és játékfilm operatőre volt. Első filmjében még Fedák Sári énekelte a toborzót, majd neve feltűnik Damó Oszkár stábjában a Bródy Sándor művéből 1919-ben forgatott A dada, illetve a Star stúdió további filmjeinek stáblistáján is. Filmes életszakasza nagyjából lezárult a húszas évek második felében. 1928-tól Az Est-lapok fotóriportere, emellett a Pesti Napló, a Híd és a Film, Színház, Irodalom fotóriportere volt. 1945 után többek között a Képes Világ, a Képes Figyelő és a Hungarian Foreign Trade számára készített képeket.

Escher Károly a fotográfia szinte minden műfajában alkotott: riportképei (Éjjeli menedékhely, Kültelki nyomortanya, Kilakoltatottak) úttörő jellegük mellett egyben kortörténeti dokumentumok, de kitűnő portrékat is készített. Jelentős érdeme a már csaknem felismerhetetlenné vált Petőfi-dagerrotípia sikeres felújítása. Képeivel több magyar és külföldi kiállításon nyert díjat, 1964-ben megkapta a Nemzetközi Fotóművész Szövetség legmagasabb kitüntetését is.

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 370 ft 5 085 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
 <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!