A vörösterror 133 napja

Fotóhónap Lucien Hervé-, Escher Károly- és Hemző Károly-tárlattal

2010. október 14. 08:41 MTI

Lucien Hervé-életműkiállítás, a 120 éve született Escher Károlyra emlékező tárlatok és Hemző Károly fotóművész eddig még soha be nem mutatott képei is várják az október végén induló Fotóhónap programsorozatában a közönséget.


Hemző Károly fényképe

A fotóművészet a hazai képzőművészet egyik sikerágazata - hangsúlyozta a Fotóhónap szerdai sajtótájékoztatóján Baán László, a Lucien Hervé-életműkiállításnak otthont adó Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Mint arra rámutatott, Magyarországon máig érezhető annak a hatása, hogy nem tartották a képzőművészet részének a fotográfiát, noha a Tate Modern a kortárs művészet legnagyobbjait felsoroló listáján hazánkat négy fotográfus képviseli: Kertész, Brassai, Moholy-Nagy és Capa.

Az igazgató kiemelte: a Szépművészetiben az első fotográfiai kiállítást, 2008-ban tartották. "A Lélek és test című tárlat a valaha volt legsikeresebb fotókiállítás lett Magyarországon" - mondta Baán László, hozzátéve, hogy azért is vállalkoztak egy újabb fotótárlatra, hogy segítsenek a fotóművészet elismertségének javításában.

A Fotóhónap egyik fő eseményének számító nagyszabású kiállítás apropója, hogy idén lett volna száz éves a világhírű magyar fotográfus. Az október 28-ától január 23-ig látogatható tárlat 100 modern nagyításból és a művésztől származó, illetve róla szóló dokumentumokból áll. A száz képet a múzeum meg is vásárolt Lucien Hervé özvegyétől, Judit Hervétől ötmillió forint értékben - mondta Baki Péter, a kiállítás egyik kurátora, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója.

Baki kiemelte: a tárlat hat szekcióra tagolódik. A legnagyobb részben Lucien Hervé építészeti tárgyú képeit állítják ki, de hasonlóan nagy hangsúllyal szerepelnek majd a fotóművész zsánerképei, csendéletei is, amelyek "ugyanakkora művészi erővel bírnak", mint az ismertebb építészeti fotók. Szamódy Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke, a Fotóhónap fesztivál igazgatója elmondta: a rendezvénysorozat a magyar fotográfia legfontosabb fesztiválja, amelynek célja a hazai fotográfia elfogadtatása.

A Fotóhónap idején látható tárlatok közül kiemelte a Ludwig Múzeum Think While You Shoot című Martin Munkácsi-kiállítását. Oltai Kata, a múlt héten megnyílt életműkiállítás kurátora emlékeztetett arra, hogy a Martin Munkácsi pályáját bemutató, 250 képet felvonultató kiállítás New York, Moszkva, Hamburg, San Francisco és Berlin után érkezett utolsó állomására a Ludwig Múzeumba.

Albertini Béla fotótörténész a 120 éve született Escher Károly emlékét megidéző, október 22-én nyíló tárlatokról szólva elmondta: Az ismeretlen ismerős című Escher Károly-életműkiállításon 75 "eredeti" fotót láthat a közönség a Magyar Fotográfusok Házában, ahol tárlókba, tablókra elhelyezett dokumentumok segítségével a fotóművész élete is megelevenedik. A képek a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Gadányi Gyűjtemény és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből érkeznek.

Escher Károlyra emlékezik az Országos Széchényi Könyvtár Egy rejtőzködő című kiállítása is, amelyre az ott őrzött negatívokból válogatott Csillag Katalin kurátor. A fotótörténész kiemelte: mintegy 38 ezer képkocka található az OSZK gyűjteményében, a képek feltárása nemrég kezdődött el. Fotó Escher címmel a József Attila Klubban is nyílik kiállítás, amelyre a köz- és magánygyűjteményekben fennmaradt felvételekből válogattak. Albertini Béla kiemelte: a fotóművész egykori iskolája, a mai Szinyei Merse Pál Gimnázium falán emléktáblát avatnak október 22-én, Escher Károlya születésének 120. évfordulóján.

Szintén a Fotóhónap eseményeit gazdagítja Hemző Károly fotóművész kiállítása november 4-étől a Magyar Nemzeti Múzeumban Hemzőváros címmel. Szarka Klára, a fotográfus életművének gondozója elmondta: a tárlaton a művész számos ismert felvétele mellett eddig még soha be nem mutatott képekkel is találkozhat a közönség. Szarka Klára felidézte: a 82 éves művész az idén a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának adományozta több tízezernyi felvételét, öt évtizednyi munkásságát.

Vadas József, A tipo-foto-gráfus - Lengyel Lajos (1904-1978) munkássága című tárlat rendezője a kecskeméti fotómúzeumban szeptember 24. óta látogatható kiállításról szólva elmondta: a 80 fotót felvonultató bemutatón az életművet két nagy korszakra bontották, az 1920-40-es években készült szociofotókra, és az 1960-tól haláláig, 1978-ig tartó időszakra, amikor a művész figyelme a mikrovilág és a kísérletezés felé fordult. Vadas József, akinek monográfiája az idén jelent meg a művészről, emlékeztetett: a Kassák köréből indult Lengyel Lajos a fotogramm, az avantgárd fotózás egyik műfajának jelentős képviselője.

A Fotóhónap keretében a klasszikusnak számító képanyagok mellett számos kiállítás nyílik kortárs fotográfusok munkáiból, valamint érkeznek tárlatok külföldről is. A programok sorát gazdagítja a Magyar Fotográfiai Múzeum megsegítésére szervezett jótékonysági fotóárverés december 8-án, amelyen mintegy 150 kortárs fotóra lehet majd licitálni. A képek a Művészetek Palotájában tekinthetők meg novemberben.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!