2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mamutcsontok inspirálhatták a görög mitológiai óriások megszületését

2011. április 5. 10:49 Discovery News

Egy hatalmas, nemrégiben felfedezett mamut combcsontja több görög mitológiai szörny megszületését is inspirálhatta - állítja egy új kutatás.

A fosszilis, már elfeketedett, negyven éve újrafelfedezett Nichoria-csont egy a Görögország déli részén egymillió éve élt mamutból származik, s a feltételezések szerint a klasszikus görög mitológia egyik (esetleg több) szörnyének megszületését inspirálta. Az ókori görögök által összegyűjtött csont jelenleg Nagy-Britanniában látható.

„Egészen 1998-ig úgy hittük, hogy a csont elveszett. A nyomozásomnak köszönhetően végül sikerült megtalálnunk a Minnesotai Egyetem pincesorában a csontot, amely az utolsó évtizedet különböző amerikai laboratóriumokban töltötte” – nyilatkozta Adrienne Mayor, a Stanford kutatója. A csont újrafelfedezését örömmel fogadta az oxfordi Ashmolean Museum is. „Ezt a történelmi leletet ki kell állítani. A lelet az ókor azon két csontjának egyike, amelyet ebből a célból gyűjtöttek, s amelyet görög régészek találtak meg” – tette hozzá Mayor.

A kutató – aki a csontról először 2000-ben, Az első fosszíliavadászok című könyvében írt – szerint a fosszilis maradványok ösztönzőleg hatottak a klasszikus görög mitológia egyes szörnyeinek elképzelésében. Mayor könyve azt kívánja bebizonyítani, hogy a csontok azokról a helyekről kerültek elő, ahol a hatalmas szörnyekről szóló mitológiai mesék is születtek.

„Az ókori görögök a Megalopolisz barnaszén üledékénél, az Óriások Csataterénél találták a csontokat. A hatalmas fosszíliák koncentráltsága szülte azt a képzetet, hogy Zeusz villámjai itt pusztították el az óriásokat” – magyarázta Mayor. A mitikus szörny csontjaként tisztelt leletet Nichoria ókori akropolisza mellett, a Minnesota Messenia Expedition által 1969 és 1975 között végzett ásatások során fedezték fel. Az a tény, hogy a csontot a barnaszén üledéktől 50 kilométerre, biztonságos körülmények között tárolták, a görögök fosszíliák iránti érdeklődését támasztja alá.

A csont két évtizeden át hánykolódott, mielőtt Mayor felfedezte a Minnesotai Egyetem laboratóriumában. A New York-i Nemzeti Történelem Amerikai Múzeumában Nikosz Szoluniász vizsgálta meg a fosszíliát, amelyről megállapította, hogy az a pleisztocén (i.e.2 millió-100 000) kori gyapjas rinocérosz, vagy egy Chalicotherium csontja lehetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár