2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Álnéven élhetett tovább Lincoln merénylője

2011. január 4. 09:02

Könnyen elképzelhető, hogy nem Lincoln gyilkosa fekszik a baltimore-i temetőben, Booth-nak ugyanis sikerült megmenekülnie, s négy évtizedet élt álnéven, mielőtt saját kézzel véget vetett életének - állítja a merénylő családja.

John Wilkes Booth, Abraham Lincoln merénylőjének leszármazottjai beleegyeztek testvére földi maradványainak exhumálásába, hogy DNS-tesztekkel állapítsák meg: a gyilkos vajon tényleg megszökött-e fogságából, elkerülvén a törvény vasöklét – ahogyan azt egy könyv nyomán a család állítja. „Én egyértelműen Edwin exhumálása mellett vagyok” – nyilatkozta Joanne Hulme, a Booth-család történésze. „Ismerjük meg az igazságot, a többit pedig hagyjuk békén” – tette hozzá lakonikusan.

A marylandi színész, John Wilkes Booth 1865. április 14-én gyilkolta meg Lincolnt a washingtoni Ford színházban. Tíz nappal később csaptak le rá Virginiában, majd egy dohánycsűrben az unionista katonák lelőtték, s a holttestét egy jelöletlen sírba, a baltimore-i Green Mount temetőbe helyezték.

A család azonban úgy tudja, hogy Booth megszökött és további 38 évet élt. A történetet Finis L. Bates népszerűsítette egy 1907-ben megjelent könyvben, John Wilkes Booth szabadulása és öngyilkossága címmel; ebben Bates azt állítja, hogy a katonák csak egy Booth-hasonmást lőttek le a farmon, az igazi Booth John St. Helen néven élt tovább, egészen az 1903-ban bekövetkezett öngyilkosságáig.

A család most elkötelezett, hogy a rejtély végére járjon, ezért rábólintott Booth testvére, Edwin csontjai és a washingtoni National Museum of Health and Medicine-ben őrzött, eredetileg a merénylőnek tulajdonított csontdarab DNS-tesztekkel való összehasonlítására. Ehhez először a múzeum jóváhagyására van szükség – a döntő szót egy bírói testület fogja kimondani –, s csak ezt követően végezhetik el Edwin Booth exhumálását.

„Ha az az ember, akit legnagyobb elnökünk gyilkosának hittünk, valójában megszökött, az amerikaiakat pedig rászedték, arról tudnunk kell” – mondta el az ügyet évtizedek óta kutató Nate Orlowek történész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár