2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új lépcsőt kap a New York-i Szabadság-szobor

2010. augusztus 10. 14:34 MTI

Nyolc éven át tartó renoválása után mindössze egy évvel ismét lezárják New York jelképét, a Szabadság-szobrot, hogy új lépcsőt kaphasson.

A turistalátványosság karbantartására az elmúlt években mintegy húszmillió dollárt (4,2 milliárd forintot) költöttek, de ismét le kell zárni egy évre, hogy 125. születésnapja alkalmából az "öreg hölgy" új lépcsőt kaphasson.

A New York előtti Liberty Islanden, a Hudson-folyó torkolatánál található rézszobrot Franciaország adományozta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A szobrot Frédéric Auguste Bartholdi készítette, a belső szerkezetet Gustave Eiffel tervezte.

A hatóságok szerint a meglehetősen öreg emlékmű még az új lépcsővel sem fog megfelelni a szükséges biztonsági előírásoknak. Mindenesetre 2011 októberéig megépítik az elkerülő lépcsőt, hogy a több mint háromezer látogatónak - akik megteszik a 186 lépcsőfoknyi utat a szobor talapzatáig - és az esetleges vészhelyzetben segítségükre siető tűzoltóknak ne ugyanazt az útvonalat kelljen használniuk. Mintegy három héttel ezelőtt például az egyik felvonó meghibásodott füstjelzője miatt ki kellett üríteni az emlékművet.

A hivatalos információk szerint az újabb lezárás legfeljebb egy éven át tart majd - csakhogy éppen azon a helyen, ahol a hétágú koronához vezető út éveken át megközelíthetetlen volt. A 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően a szobor csúcsában lévő kilátóhoz vezető, 354 fokot számláló csigalépcsőt nyolc éven át tartották zárva, hogy az elöregedett technikát lecseréljék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár