2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Együttműködés az egykori Balettintézet épületéért

2010. augusztus 6. 15:36 MTI

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) üdvözli a civil társadalom felelősségvállalását, és kész együttműködni minden szereplővel az egykori Állami Balettintézet épülete érdekében - reagált a KÖH az épület megmentéséért szerveződő szombati civil nagygyűlés hírére.

A civil szervezetek szombat délutánra hirdettek zenés-táncos tiltakozó nagygyűlést a Balettintézet épületéért az Andrássy út 25. elé. A többek között a Facebook közösségi portálon szerveződő demonstráció során fellépnek a Presidance Company táncosai és a Mozdulatművészeti Társulat; a szervezők az ügy támogatói között sorolják fel mások mellett Bán Teodóra és Bozsik Yvette táncművészt, Fábry Sándor humoristát, Gerle János építészt, Jókai Anna írót, Kriszt László koreográfust, Ráday Mihály operatőrt és Somló Tamás zenészt.

Mint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal közleményében felidézte, a Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett, 1883-86 között épült Drechsler-palota évtizedeken keresztül adott otthont az Állami Balettintézetnek. A már hosszabb ideje üresen álló műemlék helyreállításával kapcsolatban a KÖH többször intézkedett, legutóbb februárban szabott ki 30 millió forintos bírságot az épület állagvédelmi és jó karbantartási kötelezettségeinek súlyos elmulasztása miatt. Ennek köszönhető, hogy legalább az elrendelt, későbbre nem halasztható állagvédelmi munkákat az időközben felszámolás alá került tulajdonos cég felszámolója elvégeztette - áll a hivatal közleményében.

A KÖH kiemelten fontosnak tartja, hogy a világörökségi területen, az Operaház szomszédságában álló műemlék mielőbb építészeti, történeti értékeihez és a környezetéhez egyaránt méltó, lehetőség szerint közösségi rendeltetést kapjon, amely hosszútávra biztosítja megőrzését. "Ennek a célnak az elérésében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kész az együttműködésre a mindenkori tulajdonossal, minden állami szervvel, önkormányzattal, civil szervezettel" - fogalmaz a közlemény, amelynek végén a KÖH jelzi: a korábbiaknál is határozottabban kíván élni a rendelkezésre álló jogi eszközökkel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár