2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Életre kel a Képes Krónika

2010. július 12. 09:30 MTI

Történelmi kavalkáddal, király(i) hétvégével kívánja belvárosába csalogatni a turistákat Székesfehérvár; a nyolc hétvégén át tartó programsorozat megvalósítása széleskörű összefogás eredménye.

Augusztus 6-tól, szeptember végéig a hét utolsó három napján - előre meghirdetett időpontokban - a koronázóváros történelmi alakjai, legendái elevenednek meg hagyományőrzők, lovagrendek és a Szabad Színház amatőr művészeinek előadásában - mondta el Brájer Éva, a városi közgyűlés kulturális és turisztikai bizottságának elnöke.

Az időutazás keretében történelmi interpretációs játékok, élőképek, vásári komédiák, interaktív, bevonó jellegű városvezetések segítik majd Alba Regia történelmi jelentőségének, középkori szerepének a megismertetését - tájékoztatott a programsorozat egyik szervezője, a Székesfehérvári Turisztikai Non Profit Kft. vezetője. F. Szegő Krisztina elmondta, a rendezvénysorozat célja, hogy élményszerű, átélhető formában mutassák be az egykori koronázóváros gazdag történelmi és kulturális örökségét.

A programokba bevonják a helyi vállalkozásokat is: az egyik papírbolt például a gyerekek jelmezkészítő foglalkozásaihoz ad alapanyagot, egy szakiskola tanműhelye pedig korona alakú, valamint a város egyik népszerű szobor figurája, Mujkó udvari bolond sapkáját formázó pereceket kínál majd a vendégeknek, s különféle nyársonsültekkel várják majd a vendégeket az éttermek is.

A város történelméhez - elsősorban Szent István életéhez - kötődő legendákat az Élő Képes Krónika rendezvény keretében a Szabad Színház amatőr színjátszói elevenítik fel úgy, hogy azok emlékeztessenek a krónikában megörökítettekhez. Nagy Judit, a társulat művészeti vezetője elmondta, hogy a jeleneteknél a különböző korokban jól bevált eszköztárral fognak dolgozni, használnak majd görög maszkokat, a görög terrakotta szobrokhoz hasonló bábokat. A programok kiegészítéseként nagy "csatákat" vívnak majd a lovagok, a kardforgatók, esténként pedig zenés produkciókat láthat a nagyérdemű.

A történelmi kavalkád költségeit az idegenforgalmi adóként befolyt pénzből fedezik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár