2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több ezer éves álajtót találtak Luxorban

2010. március 29. 17:52 MTI

Körülbelül 3500 éves, vörös gránitból készült álajtóra bukkantak régészek az egyiptomi Luxorban, a karnaki templom bejárata előtt.

Az álajtó, amelyről az ókori egyiptomiak azt hitték, hogy a halott lelkének átjárást biztosít a valós világ és a túlvilág között, Uszeramon vezír sírjához tartozott - jelentette be Faruk Hoszni egyiptomi kulturális miniszter. Az apja, Ahmosze nyomdokait követő Uszeramon húsz éven át volt befolyásos tanácsadója a leghosszabb ideig hatalmon lévő fáraónőnek, az i.e. 1479 és 1458 között uralkodó Hatsepszut királynőnek az Újbirodalomban.

Az 1,75 méter magas és 50 centiméter széles gránittömbre hieroglifákkal vallási szövegeket véstek, és feltüntették Uszeramon különböző címeit, úgymint a város elöljárója, vezír, herceg - egészítette ki a kulturális tárca közleményét Záhi Havvász, az egyiptomi régészeti hivatal vezetője. Manszur Boreik, a régészcsoport irányítója szerint a Nílus keleti partján megtalált álajtót a rómaiak vitték el a vezír sírjából, a folyó nyugati partjáról és építőanyagként újrahasznosították.

A fáraók és magas rangú tisztségviselők sírjában kialakított álajtók valójában térplasztikák, amelyeket nem lehet kinyitni. Célja az volt, hogy a halott lelke hozzájuthasson a számára bemutatott áldozatokhoz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár