2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszakapta kincseit Egyiptom

2010. március 5. 14:18

Egyiptom nemrégiben mintegy 25 ezer régészeti tárgyat kapott vissza Nagy-Britanniától, némelyikük még az őskorból származik.

Faruk Hoszni egyiptomi kulturális miniszter közlése szerint a visszajuttatott leletek egy része szerdán érkezett meg egy repülőgép fedélzetén 85 ládába csomagolva. A régészeti tárgyak visszaszolgáltatását "hosszú tárgyalások" előzték meg a londoni egyetemmel - mondta el Záhi Havvász, az egyiptomi régészeti hivatal vezetője.

Van köztük egy 200 ezer éves kőbalta, több cserépedény az i.e. 7. évezredből, készítőik ujjlenyomataival. A tárgyak a predinasztikus Nagada kultúrának szentelt gyűjteménybe kerülnek. Ez a kultúra egy dél-egyiptomi faluról kapta a nevét, amely a világ egyik legősibb civilizációjának bölcsője. A visszakapott műtárgyakat a nyugat-egyiptomi Dahla oázisban épülő Ahmed Fahri múzeumban állítják majd ki - fűzte hozzá a hivatalvezető.

A mostaniakkal együtt Egyiptom összesen 31 ezer régiséget kapott vissza 2002 óta - jegyezte meg Havvász, aki a világban szétszórt egyiptomi műkincsek hazakerülését szorgalmazó kultúrpolitika motorja. Az ügy előmozdítására Egyiptom áprilisban nemzetközi konferenciát rendez a régészeti tárgyak visszaszolgáltatásáról, a rendezvényre mintegy 30 országot hívott meg.

A külföldön kiállított legnagyobb egyiptomi régészeti gyűjteménye Nagy-Britanniának van, ott őrzik a híres rosette-i követ, egy ősi szöveget tartalmazó sötét gránitdarabot is, amelynek segítségével kutatók megfejtették a hieroglifák titkát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár