2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszakapta Irak a több ezer éves kőpecséteket

2009. július 10. 15:13 MTI

Irakból ellopott műkincseket adott vissza csütörtökön a holland kormány az arab ország hollandiai nagykövetének; a 69 tárgy között több ezer éves kőpecsétek is vannak.

A lopott kincsek között az i.e. 2000 előtti kőpecsétek mellett egy terrakotta dombormű is szerepel, amely egy imádkozó szakállas férfit ábrázol. "Ezeket a dolgokat nem lenne szabad adni-venni" - mondta Diederik Meijer, az antikvitások holland nemzeti múzeumának archeológusa. Bár a hivatalos átadás megtörtént, az intézmény kiállítja a visszaszolgáltatott darabokat, mielőtt azok végleg visszatérnének Irakba.

A történelmi lelőhelyek kifosztása elleni küzdelmek ellenére hasonló lopásokra még mindig sor kerül Irakban. Ezt alátámasztandó Meijer olyan légi fotókat mutatott, amelyeken a hivatalos ásatási helyeket illegális ásatások jeleivel tarkított táj veszi körül.

A műkincseket holland kereskedők adták át, miután a rendőrség arról tájékoztatta őket, hogy a tárgyak lopottak - mondta Ronald Plasterk az oktatási, kulturális és tudományos ügyek minisztere. A holland hatóságokat az amerikai vámhivatal és az Interpol figyelmeztette, hogy a műkincseket az európai országban adták el.

A tárgyak a civilizáció bölcsőjéből, a Tigris és az Eufrátesz völgyéből származnak - fogalmazott a miniszter, aki többek közt egy olyan kődarabot is átadott a nagykövetnek, amelyre az újbabiloni törvényeket vésték. A kincs i.e. 570-ből származik. Szintén az átadott tárgyak között szerepelt egy több mint négyezer éves díszített szög, amellyel az épületek alapjait szegezték a földhöz.

Az iraki követ hálát adott Hollandiának, amiért megtalálta és visszaszolgáltatta a darabokat, és elmondta: bízik abban, hogy a többi ország is Hollandia példáját követi majd e téren.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár