2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Levéltári kerekasztalnál idézték a rendszerváltást

2009. december 9. 13:34 MTI

Szocialista tábor. Epilógus - 1989 a levéltári iratok tükrében címmel a húsz évvel ezelőtti kelet-európai eseményeket bemutató levéltártörténeti kiállítás nyílt a moszkvai Magyar Kulturális Központban több orosz levéltár és a Magyar Kulturális Központ levéltári intézete, valamint az MTI Fotóarchívumának anyagából.

A nagy érdeklődést kiváltó tárlat az 1989-1990 évi szovjet-magyar politikai kapcsolatok mellett áttekintést nyújt a Kelet-Európa más országaiban végbement változásokról is. Az archív dokumentumok többségével először ismerkedhetett meg a közönség, hiszen a titkos és szigorúan titkos minősítés alól éppen a kiállítás okán szabadultak fel.

Az MTI Fotóarchívumából származó, a vasfüggöny lebontását, a keletnémet menekültek magyarországi tartózkodását, a páneurópai pikniket és az 1989. szeptember 10-i határnyitást bemutató korabeli fotók szintén a látogatók nagy érdeklődésére tartanak számot.

A kiállítás megnyitóján Gilyán György magyar nagykövet arról beszélt, hogy miért buktak meg az államszocialista rendszerek szerte Kelet-Európában. "A történések aláásták a hatalmi elitnek és magának a politikai rendszernek a hitelességét, megmutatták, hogy megvalósíthatatlanok maradtak a szocialista célok. Mindenütt megkezdődött a nyugati polgári demokratikus intézményrendszer bevezetése. Világos volt, hogy nem tarható fenn a korábbi létbiztonság, a teljes foglalkoztatottság, a viszonylagos társadalmi egyenlőség, de a kiszélesedő politikai demokrácia, a sajtó- és szólásszabadság kiterjedése Kelet-Európa népei előtt olyan perspektívákat nyitott, amelyek azzal kecsegtettek, hogy a régió belátható időn belül utoléri a nyugat-európai országokat. Mára világos, hogy visszafelé nincsen út. Bármit hozzon is a jövő, 1989 arra tanít, hogy a politikai demokrácia nélkül semmilyen közösségi kísérlet nem vezethet eredményre."

Andrej Artyizov, az orosz Roszarhiv vezetője hangsúlyozta: a kiállításon látható dokumentumok azt is bizonyítják, hogy 1989 eseményeiben nagy szerepe volt a Szovjetunióban zajló változásoknak, és a szovjet vezetésnek aktív és döntő szerepe volt a brezsnyevi időszak kelet-európai ortodox vezetőinek leváltásában.

A kiállítás megnyitása előtt Az 1989-es év megváltoztatta a világot. Mi lett Kelet-Európával? címmel neves orosz és magyar közgazdászok, politológusok és történészek részvételével rendezett kerekasztal-beszélgetés keretében mutatták be az Eszmélet című társadalomkritikai folyóirat 1989. évi, kelet-európai eseményeket taglaló orosz nyelvű különszámát.

A magyarországi rendszerkritikai gondolkodás talán egyetlen elméleti folyóirata, az Eszmélet Rendszerváltás magyar szemmel címmel oroszul megjelent különszáma válogatást kínál a kelet-európai rendszerváltozás történelmi értelméről, nemzetközi hátteréről, belső alternatíváiról, okairól, következményeiről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár