2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Norvég támogatással újul meg a Nádasdyak kastélya

2009. szeptember 23. 12:38 MTI

Több mint 218 millió forintos norvég pénzügyi támogatással valósul meg a Tudor stílusú nádasdladányi Nádasdy-kastély homlokzati felújítása és közműveinek fejlesztése.

A várhatóan jövő őszre befejeződő homlokzati felújítási munkálatok során kijavítják, pótolják az eredeti díszítéseket és a nyílászárókat, rendbe hozzák a tetőszerkezetet és elvégzik az épület külső festését - mondta el Rapai Katalin, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. kommunikációs igazgatója.

A több mint 242 millió forintos összköltségvetésű fejlesztésből ezen kívül kialakítják a külső víz- és szennyvízcsatorna-rendszert, valamint helyreállítják a kastélyt körülvevő szellőzőalagutat. A büdzsé jelentős részét, 218 millió forintot az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében biztosítják. A munkálatok a VÁTI közreműködésével valósulnak meg.

Az 1738-ban barokk stílusban emelt, majd 1876-ban Tudor stílusban átépített, és 1944 után több évtizedig honvédségi kezelésben levő kastély kezelését a Műemlékek Állami Gondnokságával közösen a Nádasdy Alapítvány végzi. A kastélyban korábban is voltak felújítási munkák. Az alapítvány 1994 óta az épület és a hozzá tartozó park, valamint az egyes kiegészítő építmények felújítására csaknem 100 millió forintot költött, de az épületegyüttes nagy része még mindig felújításra szorul.

Nádasdy Akadémia elnevezéssel a környezetvédelem és a művészetek támogatására szellemi műhelyt hozott létre és működtet az alapítvány; a kastély kora nyártól őszig szimpóziumoknak, kiállításoknak, rendezvényeknek ad otthont.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár