2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Rómaiakkal kereskedtek a skóciai kelták

2009. szeptember 22. 08:04

Egy Elginhez közeli ásatáson a régészek választ találtak arra, hogy milyen kapcsolat alakulhatott ki a korban a kelták a délebbre élő római hódítók között. Az egykori kereskedelem nyomait a közeli múzeumban mutatják be.


Az Elginhez közeli Birnie mellett folyó ásatások során a régészek idén egy még a vaskorban épített kerekházat tártak fel. A Skót Nemzeti Múzeum régészeinek ez azonban csak a legújabb felfedezése: korábban több hasonló lelet is előkerült a térségben, ahol már egy évtizede ásnak.A helyszínt egyébként még az 1980-as években fedezték fel, ám a szakemberek minden évben új leletekkel gazdagodnak - legutóbb egy római brosst is találtak. Az ásatásokat vezető Fraser Hunter régész szerint Birnie mellett 2200 évvel ezelőtt Britannia egyik legnagyobb városa állt, amely a térség egyik legmagasabb pontjára épült, és vezető kereskedelmi szerepet töltött be. Éppen ezért keltette fel Róma érdeklődését is, akik jelentős kereskedelmet folytattak velük.

A helyszínen egykori ékszerek, értéktárgyak, és római pénzek is előkerültek, amelyek a helyi múzeumban kerülnek majd kiállításra. A tervek szerint a munkálatok jövőre fejeződnek majd be, és ezt az egy végső jelentés kiadása követi majd, amely részletesen bemutatja a térségben élő kelták történetét is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár