2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Történészek tanácskoznak a csehszlovák-magyar lakosságcseréről

2009. szeptember 17. 08:09 MTI

A II. világháború utáni (1946-1948) csehszlovák-magyar lakosságcsere és az áttelepültek, kitelepítettek sorsa a központi témája annak a történész-konferenciának, amely szerdán nyílt meg Kassán.

A kétnapos rendezvényen szlovák, magyar és cseh történészek, kutatók vesznek részt. A kassai tanácskozás egy hosszabb lejáratú, 2011-ben végződő projekt része. A tanácskozás-sorozat anyagát később egy tudományos történelmi monográfiában is megjelentetik.

Stefan Sutaj, a Szlovák Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Intézetének képviselője szerint a kutatók leginkább a Magyarországról Csehszlovákiába áttelepült szlovákok sorsával fognak foglalkozni. Ezt azzal indokolta, hogy magyar részről az áttelepített szlovákiai magyarok sorsát már sokkal részletesebben feldolgozták

"A lakosságcseréről megkötött szerződés nem egészen egyrangú felek megállapodása volt, hiszen Magyarország a háború vesztese, Csehszlovákia pedig a győztese volt. A magyarországi szlovákok önként jelentkezhettek az áttelepítésre, míg a szlovákiai magyarokat a csehszlovák hatóságok választották ki" - húzta alá a történész, aki a téma egyik legjobb szlovák ismerőjének számít. Rámutatott: a téma alapos feldolgozására egyebek között azért is van szükség, mert a politikai vitákban gyakran visszaélnek vele.

Sutaj kifejtette: Csehszlovákiából, elsősorban Dél-Szlovákiából mintegy 80 ezer embert telepítettek ki Magyarországra az eredetileg tervezett 105 ezerből. Magyarországról az áttelepülésre bejelentkezett 95 ezer ember közül végül nagyjából 70 ezren települtek át Csehszlovákiába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár