2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emlékezés a roma holokauszt áldozataira

2009. augusztus 2. 10:34 MTI

Ma van a roma holokauszt áldozatainak emléknapja. Az évforduló kapcsán Európa számos országában, így Magyarország több városában is a II. világháborúban elpusztított, mintegy félmillió roma áldozatra emlékeznek.

A roma holokausztról 1972 óta emlékeznek meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján annak emlékére, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban több mint 3 ezer cigány férfit, nőt és gyermeket mészároltak le.

A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) ma délután a IX. kerületi Nehru parkban felállított emlékmű előtt hajt fejet a vészkorszak áldozatainak emléke előtt, majd elhelyezik a megemlékezés koszorúit. Az RPA, a Phralipe, a Roma Parlament, a Romédia Alapítvány és a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom által szervezett gyászünnepségen a kormány képviseletében Csizmár Gábor államtitkár mond beszédet, részvételi szándékát jelezte az SZDSZ Új Generációja és több roma civil szervezet vezetője.

Az évforduló alkalmából megemlékezéseket tartanak több megyeszékhelyen és vidéki városban, valamint kistelepüléseken is. A központi megemlékezést a lengyelországi auschwitz-birkenaui egykori láger területén 16 évvel ezelőtt felállított emlékmű előtt tartják, amelyen több európai ország kormányának képviselői, civil szervezetek vezetői, túlélők vesznek részt.

A második világháború idején meggyilkolt romák számát félmillióra becsülik. Összesen 23 ezer cigányt deportáltak akkor Magyarországról, közülük 21 ezren az auschwitz-birkenaui táborban haltak meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár