2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Megfejtették az ókori halálmosoly titkát

2009. június 4. 11:51 National Geographic News

Szardínia szigetének föníciai lakói mindörökké tartó mosollyal indították halottaikat túlvilági útjukra. A kutatók mostanra sikerrel fejtették meg ezen 2800 éves szokás, és az ahhoz szükséges méreg titkait.

Az i.e. 8. században már Homérosz is használta a „kaján vigyor” kifejezést (Odüsszeusz nézett így, amikor hazatért Ithakába), amelynek görög (szardániosz) majd latin (sardonicus) alakja Szardínia szigetének nevéből származott.

A mérget a valóságban az önmagukról gondoskodni képtelen öregek kapták, akiket ezután ledobtak egy szikláról, vagy agyonvertek - állítja az új tanulmány. A kutatók szerint a növénynek a botox-injekciókhoz hasonló hatása lehetett, és az izmok ellazításával okozhatott egyfajta mosolyt.

A mérgezéshez használt növény mibenléte egész mostanáig ismeretlen volt, ám Giovanni Appendino és kutatócsoportja szerint a mérgezést, és a kaján vigyort a sáfrányos mételykóró okozhatta, amely gyakori a szigetet átszelő folyók partjain. A következtetést egy egy évtizeddel ezelőtti tragédia is "segítette": a sáfrányos mételykóróval öngyilkosságot elkövető szerzetes arcán az ókori leírásokból ismert mosolyt fedezték fel.

A Cagliari Egyetem botanikusa, a tanulmány elkészítésében is résztvevő Mauro Ballero előbb a növény méreganyagának molekuláris szerkezetét készítette el, majd ezután kísérletezte ki a szer élettani hatásait, amely megerősítette a korábbi feltételezéseket. A vizsgálatok egyben arra is rávilágítottak, hogy a sáfrányos mételykóróra fényes jövő várhat a gyógyszer- és szépségiparban, ugyanis az – kis adagban - az izmok ellazításával eltünteti a ráncokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár