2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Növények és ókori konyhakultúra Aquincumban

2009. május 22. 11:22 MTI

A növények ókori jelentőségét mutatja be tablókon és kőemlékeken látható ábrázolásokon, a dísz- és fűszerkertek élő növényein keresztül egy csütörtökön nyílt kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum - Aquincumi Múzeumban.

A 20. évfordulóját ünneplő aquincumi Floralia - Tavaszünnep alkalmából rendezett, Növények kultúrája, kultúrák növényei - Növények és kultúra Európa történelmében című tárlat a növények régmúltban betöltött szerepét mutatja be.

A kis házi kertecskét megtekintve a látogató megtudhatja, milyen virágokat és fűszernövényeket ültettek a rómaiak, és az illatszeres üvegcsékből kedvenc parfümillataikat is megismerheti - mondta Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója a kiállítás megnyitóján. Szavai szerint az ember elképzelhetetlen növények nélkül, amelyeknek lelkük van, és "lélek nélkül nincs élet". A régészeti leleteken túl a Föld légkörét létrehozó növények is igen fontosak - tette hozzá.

A november végéig látogatható tárlaton egy nemzetközi archebotanikai poszterkiállítás válogatott tablói mellett a római kori Budapest (Aquincum) régészeti növénytani emlékei láthatók. A kőtárban a kőemlékek növényi ábrázolásainak típusai tekinthetők meg, az épület mellett zöldséges és fűszerkert található. A kiállítás fontos része a díszkert, a csobogó szökőkút és az illatsarok, amely az ókori illatokat mutatja be - mondta Szu Annamária, a kiállítás egyik rendezője.

A kődíszítések a többi között szőlőt, borostyánt és fenyőtobozokat mintáznak. A kertben egyebek mellett koriander, sárgadinnye, lopótök és tarlórépa levele sarjad; a Viridariumot, azaz díszkertet a rómaiak legkedveltebb virágaival ültették tele, így látható liliom, nárcisz, sáfrány, pipacs, viola, ibolya és rózsa, némelyikük nemesített változatban. A tárlat a növények ókori hasznosításának különböző területeit is bemutatja; ételként, használati tárgyként, vagy csak egyszerűen díszítésként.

A tablókat a rendezők egy poszterkiállítás anyagából válogatták, amely az Európai Unió Kultúra 2007-2013 keretprogramja támogatásával, tizenegy ország tudományos intézményeinek közreműködésével valósult meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár