2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Polgárjogi harcos a moziban

2009. május 20. 12:34 MTI

Steven Spielberg lesz az egyik producere a DreamWorks filmstúdióban készülő, Martin Luther King polgárjogi harcos életéről szóló filmnek - írta a Variety című amerikai lap.


Volt egy álma

Az 1968-ban Memphisben 39 éves korában meggyilkolt King beszédei, könyvei és híres munkái életében szerzői jogi védelem alatt álltak. A DreamWorks filmstúdió az első olyan filmet akarja leforgatni Kingről, amely a hagyaték kezelőinek felhatalmazásával korlátlanul használja a polgárjogi vezető szellemi örökségét, többek között az 1963-as washingtoni meneten elhangzott "Van egy álmom" kezdetű híres beszédét.

A The Variety értesülése szerint a stúdió ambíciója egy végleges King-portré megrajzolása. A vállalkozás producerei Spielberg, Suzanne de Passe és Madison Jones lesznek. "Valamennyien megtiszteltetésnek érezzük, hogy a King-hagyaték gondozói lehetőséget adtak nekünk ezeknek a meghatározó, történelmi eseményeknek az elmondására" - jelentette ki Spielberg.

A King-film megvalósítása hosszú ideje foglalkoztatta Spielberget és a DreamWorks vezetőjét, Stacey Snidert, s a stúdió Paramountból való kiválása után mindent megtettek, hogy megszerezzék a filmjogokat. Ez korántsem volt egyszerű, mert a hagyaték elnöke, King Dexter nevű fia és testvérei között jogi vita dúl többek között elhunyt anyjuk, Coretta Scott King személyes iratainak megszerzéséért.

Snider a Nobel-békedíjas King szavaival magyarázta el, hogy miért éppen most van szükség ennek a filmnek az elkészítésére: "Minden haladás bizonytalan". "Minden előre tett lépéssel új akadályok merülnek fel, és nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy élete és tanításai nap mint nap arra ösztönöznek minket, álljunk ki a gyűlölet és az egyenlőtlenség ellen" - idézte a DreamWorks vezetőjének szavait hétfőn a Variety.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár