2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megszólalt az avar kori furulya

2009. február 18. 15:05

Ritkaságot, egy épségben maradt avar kori csontfurulyát találtak a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) régészei az épülő M6-os autópálya nyomvonalán, Daruszentmiklós határában. A különleges hangszer megszólaltatására a népi hangszerek világában otthonosan mozgó Dresch Mihályt kérték fel.

A KÖSZ régészei az M6-os autópálya Szekszárd-Mohács közötti szakaszán végzett megelőző régészeti feltárás alkalmával Daruszentmiklós határában lelték meg a 7-8. századból való csontfurulyát - közölte szerdán Szűcs József, a szolgálat kommunikációs referense.

A régészek szerint a hangszer minden szempontból különbözik a Magyarországon eddig talált, hasonló korból származó furulyáktól. A korábban előkerült hangszerek az úgynevezett kettős sípok típusába sorolhatók, kivétel nélkül madarak körülbelül 18 centiméter hosszú csontjaiból készültek, hat-hat hangnyílással. A Fejér megyei falu határában talált lelet ezzel szemben kecske vagy juh lábszárcsontjából készült és csak három nyílás van rajta.

Mivel a maga nemében egyedülálló tárgyról van szó, felvetődött a kérdés: milyen módon szólaltathatták meg ezt a hangszert? Vajon "egyszerű" furulyáról van szó, vagy nádsíppal kiegészítve játszottak rajta? A kérdés eldöntésére Dresch Mihály furulya-, szaxofon- és klarinétművészt kérték föl. A muzsikus véleménye szerint a valóban érdekes lelet valószínűleg jelzősíp lehetett, amellyel az állatokat hívták vagy figyelmeztették.

Dresch Mihály közölte: a gondosan megmunkált, majdnem 12 centiméter hosszúságú csontdarabon mindössze három lyuk van. Rövidsége miatt elég éles, magas a hangja, de egy kis trillás dallam megszólaltatására alkalmas. "Látszik a kialakításából, hogy ez egy peremfurulya, úgy kell játszani rajta, mint a pánsípon. Ennek ellenére a megszólaltatása nem olyan egyszerű, mert a csont széle már kissé elkopott, pont ott, ahol fújni kellene" - mondta el a zenész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár