Legendás apák és fiúk

Fémkeresőkkel lopják szét az angol történelmet

2009. február 18. 08:41 The Guardian

A kincsvadászok többsége nem az iraki múzeumok kirablásával, vagy a perui dzsungelek titokzatos piramisainak felkutatásával tölti idejét: legtöbbjük egyszerű fémkeresők segítségével keresi az elveszett értékeket. Angliában a fémkeresőzés támogatásának ideje lejárt, mert mára mindez bűnszervezetek kialakulásához, és a múlt ellopásához vezetett - derül ki az English Heritage örökségvédelmi szervezet legújabb felméréséből.


A szervezet legújabb tanulmánya szerint a korábban sokszor csak ártatlan hobbinak számító fémkeresőzésből mostanra egy félprofi bűnszervezet nőtt ki. A rendőrség szerint a tolvajok egy laza hálózatban - gyakran online fórumokon - osztják meg egymással az információkat az újonnan felfedezett, és könnyedén kifosztható helyszínekről. Ezek pedig hiába számítanak magánterületeknek, előbb-utóbb mindet kifosztják.

A tanulmány szerint még az örökségvédelmi védettség alatt álló területekről is bronz fejszéket, római érméket és szász ékszereket tüntetnek el a kincsvadászok, és az elkövetők közül igen keveset sikerül megtalálni és felelősségre vonni. A földtulajdonosok egy része ráadásul nem jelenti a bűncselekményeket, mert szerintük a rendőrség tehetetlen, és még ha el is jutnának a bíróságig, akkor is alacsony, semmitmondó bírság sújtaná a tolvajokat.

A jelentés szerint az illegális kincsvadászat a leginkább Norfolk, Essex és Oxfordshire térségében érhető tetten, vagyis éppenséggel igen gazdag, a történelem előtti koroktól a középkorig ívelő leletanyagú területeken. E térségben 1995 és 2008 között közel 200 esetet jelentettek, amelyek egyharmada emlékhelyeket vagy emlékműveket érintett. A régészek szerint ez csak a jéghegy csúcsa: ha az ügy el is jut a bíróságra, a tolvajok gyakran csak figyelmeztetést, vagy egy 40 fontos bírságot kapnak. Ennek tükrében nem meglepő, ha a földtulajdonosoknak csupán 14%-a jelenti be ezeket az eseteket.

Az eredeti környezetükből elmozdított tárgyakat utóbb nem lehet beazonosítani, ezért többségük könnyen az eBay online aukciós oldalon talál új gazdára. Ez az, amin nem segít a legális kincskeresőzés sem - állítja az English Heritage. A tárgyak gondos régészeti feltárás és dokumentáció esetén is gyakran új tulajdonos birtokába kerülnek, eredetük örökre elveszik. Az sem feltétlen segít, ha a tárgy valamelyik múzeumban köt ki, mert régészetileg nem maga a kincs, hanem az azt rejtő terület leletanyaga értékes.

Mike Pitts, a British Archaeology című szakfolyóirat főszerkesztőjének értékelése szerint a hatóságok jóformán a parkolási vétségekkel is többet foglalkoznak, mint a feltárt műemlékek védelmével. Pete Wilson, az English Heritage régésze szerint "voltaképpen áldozatok vagyunk, hiszen ellopják történelmünket".

Ha vannak tapasztalatai a hazai fémkeresőzéssel kapcsolatban, és minderről a Múlt-kor számára is szívesen nyilatkozna, ne habozzon megírni észrevételét, vagy jelentkezni az
editors@mult-kor.hu e-mail címen.

2018. ősz: Legendás apák és fiúk
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!