2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi vonatozások Harrisontól Obamáig

2009. január 18. 15:41 MTI

Barack Obama megválasztott amerikai elnök vonattal utazott Philadelphiából Washingtonba annak emlékére, hogy példaképének tekintett elődje, Abraham Lincoln 1861-ben ugyanezen az útvonalon, szintén vasúti úton jutott el a fővárosba.

"Itt kezdődött az amerikai utazás (...) farmerek, ügyvédek, kereskedők és katonák egy csoportja összegyűlt, hogy kinyilvánítsa függetlenségét" - mondta utazásának kezdete előtt a pennsylvaniai városban Obama, utalva arra, hogy a keleti parti városban mondták ki az Egyesült Államok megszületését, fogadták el a függetlenségi nyilatkozatot 1776-ban. "Új függetlenségi nyilatkozatra van szükség, az ideológiától és a kicsinyes gondolkodástól való függetlenségére (...) építsünk a népnek felelős kormányt - fogalmazott. - Tegyünk azért, hogy ez a választás nem a vége annak, ahogy megváltoztatjuk Amerikát, hanem a jövő kezdete és ígérete."

Obama és családja Philadelphiából utazott a fővárosba, ahol kedden iktatják be hivatalába az Egyesült Államok történelmének első afro-amerikai elnökét. Joe Biden leendő alelnök lakóhelyén, a delaware-i Wilmingtonban szállt fel a vonatra, amely ezen kívül még egy helyen, a marylandi Baltimore-ban állt meg, ahol Obama rövid beszédet mondott. Az Obamát szállító, amerikai zászlókkal díszített nosztalgiakocsit tíz Amtrak-szerelvény mögé csatolták, amelyen több száz vendég, újságírók és a leendő elnök munkatársai utaztak.A leendő 44. elnök a következő napokban több olyan eseményen is részt vesz, amelyen adózni fog Lincoln emlékének; a beiktatási ünnepségsorozat vasárnap kora délután kezdődik a washingtoni Lincoln-emlékműnél Obama fellépésével és az azt követő koncertekkel.

Bár Obama útját is szigorú biztonsági intézkedések övezték, az utazás nem olyan titkos, mint nagy elődje, a 16. elnök esetében volt, aki a polgárháború küszöbén utazott az Egyesült Államok korábbi fővárosából Washingtonba. Lincoln életét veszély fenyegette, tervezett merényletekről érkeztek hírek. Az egyik jelentés szerint aláaknázták a sínpályát Baltimore előtt, az elnök ezért minden feltűnést kerülve, álruhában utazott, és vonatot is váltott. Közvetlen kíséretén kívül senki sem tudta, hogy Washington felé tart vasúton.A vonatozással régi hagyományt elevenítettek fel, amelyet utoljára Dwight Eisenhower gyakorolt 1953-ban. Nem Lincoln volt azonban az első elnök, aki megtette a Philadelphia-Washington közötti vasúti utazást, hanem William Henry Harrison, 20 évvel korábban, 1841-ben. Harrison nevéhez nem sok minden fűződik az amerikai elnökök sorában; leghosszabb, 8443 szavas beiktatási beszédével mindenesetre bevonult a történelembe. Nem véletlen, hogy a leghosszabb beiktatási beszéd a legrövidebb elnökséghez kapcsolódik: Harrison 1 óra 40 percen át kalap és kabát nélkül beszélt a viharos hidegben, megfázott, tüdőgyulladást kapott és rá egy hónapra meghalt.

Eisenhower vonata 1953. január 18-án csak egyórás késéssel indulhatott el, mert az elnök még írta beiktatási beszédét. Eisenhower, Obamával szemben, nem állt meg útközben; ő és kísérete a washingtoni Union Station pályaudvar előtt mintegy 90 méterrel leszállt a vonatról, és limuzinokban folytatta útját. A Philadelphia-Washington 137 mérföldes (220 kilométeres) utat Harrison és Eisenhower között több elnök is megtette.

A vasúthálózat robbanásszerű bővülésével az elnökök fő közlekedési eszköze a vonat lett, és a kampányokban elterjedt a vonatos kampányolás: a jelöltek a kocsik hátsó peronjáról szónokoltak. Legalább 14 elnök utazott washingtoni beiktatására Philadelphiából vonattal. Így tett mások mellett Franklin D. Roosevelt is 1933-ban, amikor az ország bankrendszere a nagy gazdasági válság közepette összeomlóban volt; az elnök amúgy eseménytelen útján New York és Washington között tanácsadóival egyeztetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár