2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Beelőzték Galilei Hold-térképeit

2009. január 16. 07:53 The Daily Telegraph

Közel fél évvel előzte meg Galileit az első Hold-térképekkel Thomas Harriot, brit kartográfus, akinek rajzait most Chichesterben állították ki.

Harriot 17. századi Hold-térképei arról árulkodnak, hogy a teleszkópon át látott űrbéli táj megörökítésében a férfi megelőzte Galileit. A brit tudós egyik, 1609. július 26-án készített rajza ugyanis már azt ábrázolja, amit Galilei 1609 decemberében vázolt fel. A Nyugat-Sussex-i Levéltár egyik munkatársa, Alison McCann szerint Harrioté a Hold-térképek elsősége, és a többség csak azért hiszi ezt Galileiről, mert ő jobban értett felfedezései népszerűsítéséhez. Harriot ellenben nem publikálta eredményeit, hanem megőrizte azokat magának.

A Chichesterben megnyílt tárlat a Csillagászat Nemzetközi Éve előtt tiszteleg, és ott több más, korai rajzot is bemutatnak az asztronómia történetéből. Így láthatjuk még Harriotnak a Jupiter holdjairól készített vázlatait, vagy a napfoltok skicceit, és a Halley-üstökös elemzését is. A szervezők mindettől azt remélik, hogy a csillagász végre elfoglalhatja méltó helyét a tudomány világában.

A rajzokat jelenleg a levéltár kezeli, ám azok Lord Egremont tulajdonában vannak, akinek egyik őse Thomas Harriot munkaadója is volt. A tárlat végeztével a képek útra kelnek, és nyáron Firenzében, egy Galilei emlékére szervezendő nemzetközi kiállításon lesznek láthatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár