2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Összegyűjtik a hazai Kossuth-szobrok fényképét

2008. december 31. 12:02 MTI

Összegyűjtik, rendszerezik az országban fellelhető Kossuth szobrok fényképeit, leírását a Ceglédi Kossuth Lajos Múzeum munkatársai, hogy a dokumentumokból kiállítást rendezzenek. Az eddigi adatok szerint 150-nél is több város, falu közterén áll emlékműve a legendás hazafinak.

Reznák Erzsébet múzeumigazgató elmondta, hogy a 19. századi Magyarország meghatározó politikai egyénisége bronzba, kőbe formált alakja a leggyakoribb szobor, amely közterületeinken áll. A gyűjtésről szóló felhívás nyomán eddig 75 helységből érkeztek a múzeumba szoborfotók, amelyekből már tartottak is bemutatót.

Rendszerezésükből kiderül, hogy az elmúlt 100 évben időről időre hullámszerűen születtek újabb és újabb köztéri alkotások. Az első hullám 1902-ben, Kossuth születésének 100. évfordulója alkalmából indult, majd 1948-ban, a szabadságharc centenáriuma alkalmából és 2002-ben, Kossuth születésének 200. évfordulójára emlékezve állítottak fel szobrokat.

Az érdekességek közé tartozik, hogy a budapesti Kossuth téren álló, kezével előre mutató óriás bronz Kossuth-szobor, Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotása helyén évtizedekig egy kőből, Horvay János mester által megformált Kossuth-szoborcsoport állt (a Batthyány kormány tagjaival), ám mivel a műalkotás a közízlés akkori meghatározói szerint pesszimizmust sugárzott, lecserélték. Az eredeti szobor Dombóváron kapott helyet, ma is ott látható. A másik nevezetes Kossuth-szobor - szintén Horvay János alkotása - Cegléd főterét díszíti, másolata pedig az ottani magyarok megrendelésére 1928 óta New York egyik terén áll.

A leendő nagy Kossuth-szoborkiállítás a múzeum egyre gazdagodó gyűjteményét teszi vonzóbbá. A több száz Kossuth-relikvia között az intézmény nemrég jutott hozzá egy, az 1850-es években Londonban kelt Kossuth-levélhez, amelyben svájci szálloda ajánlata felöl érdeklődik. Itt őrzik egyebek mellett lánya, Kossuth Vilma porcelán játékcipőjét és megtekinthető Kossuth halálos ágya is. A nagy politikus 92 éves korában, 1894. március 20-án, Torinóban hunyt el tüdőgyulladásban.

A Kossuth Múzeum Baráti Köre a hagyományoknak megfelelően január 24-én emlékestet tart. Ekkor arra emlékeznek, hogy 1877 januárjában egy 100 tagú ceglédi küldöttség kereste fel a számkivetésben élő Kossuth Lajost torinói otthonában, csupán azért, hogy szeretetükről biztosítsák példaképüket. Azóta a delegáció tagjai, illetve utódaik minden évben megemlékeznek erről az utazásról. Az egyesület legidősebb tagja a 95 éves Józsa Julianna, akinek dédapja anno ott volt a küldöttek között - mondta el Reznák Erzsébet múzeumigazgató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár