2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Megtalálták az ellopott Váradi Bibliát

2008. december 21. 13:56 MTI

Pénteken visszavásárolták a 17. században nyomtatott Váradi Bibliát, amelyet a nyolcvanas években loptak el a Ráday Gyűjteményből - számolt be róla Bogárdi Szabó István református püspök.

A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke elmondta: ezt a könyvritkaságot a Ráday Gyűjteményben őrizték, ahonnan eddig tisztázatlan körülmények között eltűnt, minden bizonnyal valaki ellopta. A kuriózumszámba menő kötetet egy antikváriumban találták meg, ahol éppen aukcióra bocsátották volna, ám az egyházkerület visszavásárolta.

A református püspök kitért arra, hogy a Váradi Biblia nyomtatási munkálatait le kellett állítani, amikor 1660-ban a török ostrom alá vonta a várat. Miután a török az erődítményt bevette, megengedte az ott lakóknak, hogy a széljegyzetekkel ellátott, majdnem kész kötetet a nyomdai gépekkel együtt részben Kolozsvárra, részben Debrecenbe szállítsák. Ennek eredményeként 1661-ben kiadták a Károli Gáspár-féle fordítás továbbfejlesztett változatát.

A Váradi Biblia címmel egy táncjátékot is bemutattak augusztusban Debrecenben a Csillagocska Alapítvány szervezésében magyar, román és török gyermektánccsoportok közreműködésével. A Váradi Biblia kalandos történetét elbeszélő darab ősbemutatóját a Biblia évéhez kapcsolódóan szervezte meg a Tiszántúli Református Egyházkerület.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár