2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a Gladiátor hadvezérének sírját

2008. október 17. 14:02 Times Online

Olasz régészek megtalálták az ókori római hős, Marcus Nonius Macrinus sírját, akinek személyét - illetve a részben rá alapozott hősét - Russel Crowe keltette életre a 2000-ben forgatott Gladiátor című filmben.

Daniela Rossi római régész rendkívüli felfedezésnek nevezte a monumentális márvány sírkamra megtalálását, amelyen fel van tüntetve Marcus Nonius Macrinus neve. "Ez a legfontosabb ókori római emlék, amelyre az elmúlt 20-30 évben rábukkantunk" - hangsúlyozta az archeológus. A sírkamra Róma északi részén, a Tevere (Tiberis) partján, a via Flaminia közelében található. A régészeti feltárást irányító Cristiano Ranieri szerint a sírkamra egy része réges-rég a folyóba zuhant, ám megmaradtak az oszlopai, a teteje és a díszítőelemei. A régészek most az iszapba süllyedt elemeket is meglelték.Marcus Nonius Macrinus Itália északi részén, Brixia (a mai Brescia) városában született, konzul és tábornok volt, aki több csatában győzelemre vezette az i.sz. 161. és 180. között uralkodó Marcus Aurelius császár seregeit. A tábornok a császár belső köreihez tartozott, Marcus Aurelius kedvence volt és prokonzulként (római tartomány helytartójaként) szolgált Ázsiában. A Ridley Scott által rendezett filmben Maximus Decimus Meridius-ként szerepel, s a forgatókönyvírók fantáziájának köszönheti a hadvezéri sikerei után osztályrészéül jutott gladiátorsorsot. A filmbeli történet 180-ban kezdődik, Marcus Aurelius utolsó hadjáratán, amikor a rómaiak megnyerik a döntő csatát a barbár germánok ellen.

Az igazi császár a hadjárat végén meghalt, fia, Commodus lett az utóda. A film története szerint az ütközet után Maximusnak, a hadvezérnek egyetlen vágya, hogy hazatérhessen a családjához. A haldokló császár azonban nem bízik meg saját fiában, Commodusban, ezért Maximusra bízza a vezetést, és megkéri rá, hogy állítsák vissza a köztársaságot. Maximus, aki apjaként szereti az öreg uralkodót, másnap hajnalig gondolkodási időt kér a haldokló császártól. A film cselekménye szerint azonban az éjszaka folyamán Marcus Aureliust meggyilkolja a fia, Commodus hatalomra kerül, s első parancsával halálba küldi vetélytársát és annak családját. A hadvezér ugyan megmenekül, feleségét és fiát azonban meggyilkolják.

Maximus rabszolgasorba kerül: egy észak-afrikai provinciában gladiátorként kénytelen harcolni. Rómába már tapasztalt gladiátorként tér vissza, és megbosszulja családja és Marcus Aurelius meggyilkolását. Russell Crowe Oscar-díjat kapott Maximus Decimus Meridius megszemélyesítéséért.

Commodus császárról egyébként feljegyezték, hogy személyesen is részt vett gladiátori tornákon, és római történetírók beszámolói szerint egy Narcissus nevű birkózó végzett vele, aki a fürdőben fojtotta meg az uralkodót.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár