2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

A szőke nők kudarcát jósolta Darwin

2008. augusztus 12. 10:56

Charles Darwint igencsak furcsa kérdések is izgatták, így például az, hogy boldogabbak és sikeresebbek-e a szőke nők sötét hajú társaiknál?

Egy nemrég előkerült levélgyűjtemény, amellyel a Darwin-kollekciót szeretnék teljessé tenni, rávilágít arra, hogy a kutató szerette volna megfejteni: van-e evolúciós jelentősége a hajszínnek a párválasztásban vagy a sikeres életben. A kutató előfeltevése szerint egyre több lesz a sötét hajú, sikeres nő, akik hamarabb férjhez mennek, és gyerekük születik, míg a szőkék egyedül maradnak, és csak jóval később szülnek.

Ezt bizonyítandó Darwin több helyről, így a Bristoli Királyi Kórházból kért adatokat, miszerint az ott ápolt nők adatait és hajszínét is küldjék el neki. Dr. John Beddoe 1869-ben három levélben küldött adatokat Darwinnak a női páciensekről. Az első szerint a házas nők 52 százalékának sötét a haja, és alig 15 százalékuk szőke. Ezzel ellentétes tendenciát sugallt viszont, hogy az egyedülállók közül 39 százalék volt sötét hajú, és 22 százalék a szőke.

A vizsgálatot a tudós a Fajok eredete megjelenése után egy évtizeddel folytatta le, és Dr. Alison Pearn, a Cambridge-i Egyetem Darwin Levelezési Projekt társigazgatója szerint a férfi nagyon komolyan vette a "szőke-kérdést", és komoly számításokat végzett az orvosoktól kapott adatokból. A kutató megszállottan próbálta megfejteni, hogy a hajszínnek milyen szerepe van a szexuális partner kiválasztásában, illetve azt, hogy ténylegesen igaz lehet-e, hogy a szőkék sikertelenségük miatt az evolúció során szép lassan eltűnnek majd.

Az adatokból végül semmilyen tudományos következtetést lehetett levonni, így a férfi ekkor feladta az elmélet bizonyítására tett kísérleteit. Dr. Pearn szerint ez a furcsa kutatás is a szexuális szelekció elméletének kutatásába illeszkedett, amelynek során Darwin azt is szerette volna bebizonyítani, hogy azok a fajok maradnak fenn, amelyek szexuálisan is vonzóbbak.

A Darwin levelezését gyűjtő projektben (Darwin Correspondence Project) eddig 15 ezer írást katalogizáltak, amelyek nagy része különböző alapítványok birtokában van, és darabonként több ezer eurót érnek, míg mások a mai napig magánszemélyek tulajdonában találhatók. A projekt egyedülálló betekintést biztosít Darwin életébe és utazásaiba, bár az írások legtöbbje dátum- és helymegjelölés nélküli, így nagyon nehéz azok értelmezése és egységes kezelése. A datálásban csak a levélpapírok és tinta vizsgálata segíti a kutatókat.

Ha pedig ez nem lenne elég: Darwin nagyon sok olyan rövidítést, kulcs- és kódszót használt, amelyek a mai SMS-ekben használt emotikonokhoz hasonlítanak, ám ezek egyáltalán nem közismertek, így a kutatók akár egy sor értelmezésével is heteket tölthetnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár