2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Vészhelyzetben a norvég örökségvédelem

2008. július 11. 10:56

Norvégiában évente több ezer régészeti és kulturális örökségi helyszín veszik el mindörökre az építkezéseknek és a mezőgazdasági beruházásoknak köszönhetően.

Kerti pihenőhely egy temetődombon

Az útépítések, mezőgazdasági területek létesítése vagy éppen csak egyszerű építkezések során temetődombok, sziklafaragványok, és kultuszhelyek tűnnek el, így nem meglepő, ha jelenleg rekordokat döntöget az örökségvédelmi ügyekben folytatott büntetőjogi nyomozások és perek száma - írta a lap.

Vannak persze olyan esetek is, amikor nincs emberi mulasztás, vagy rosszindulat a háttérben, és egyszerűen csak a szabályok közti kiskapuk megtalálása vagy a természetes erózió teszi meg a hatását. Amikor pedig a legtöbb esetben a szakértőket kihívják, már nincs mit tenni: a maradványok megmentése mellett büntetni sem nagyon tudnak, hiszen a pénzbírságok nagyon alacsonyak, a börtönbüntetés pedig fel sem merül a hasonló esetekben.

A közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy a régészek és örökségvédők is igen nagy nyomás alatt állnak, hiszen mind a magán, mind az állami beruházók inkább megsemmisítik a leleteket, minthogy leálljanak az építkezésekkel, és vállalják a feltárások költségeit is. A legtöbben abban reménykednek, hogy úgysem buknak le, míg mások azzal védekeznek, hogy nem tudták, mit tesznek tönkre.

A Norvég Kulturális Örökségvédelmi Igazgatóság ezért azon dolgozik, hogy a szabályozások megváltoztatásával 2020-ra minimalizálhatják majd a hasonló veszteségeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár