2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem félnek az átoktól Shakespeare sírjánál

2008. május 29. 15:00

Brit restaurátorok arra készülnek, hogy helyreállítják William Shakespeare málladozó, stratford-upon-avon-i síremlékét, fittyet hányva a sír megbolygatóira mért átok következményeire.

A világhírű angol költő és drámaíró állítólag maga fogalmazta meg a sírja felett elhelyezett kőtáblába vésett feliratot, amely szerint átok sújtja azt, aki elmozdítja helyéről a Szentháromság-templomban elhelyezett csontjait. Az utókor mindeddig komolyan is vette a figyelmeztetést, ám mivel a papok hosszú évszázadokon keresztül tapostak a legendás költő síremlékén, az mára több helyen meghasadt, és kezd széthullani.

A sírkő helyreállítását tervező csoport szóvivője szerint az átok nem vonatkozik a restaurációs munkálatokra, amelyek során nemhogy a csontokat, de még magát a sírkövet sem mozdítanák el a helyéről. A tervek szerint csak alaposan megtisztítanák a sírkő felszínét, és áttetsző habarcsot illesztenének a repedésekbe, hogy a kőlap ne essen szét darabokra.

A stratford-upon-avon-i Szentháromság-templomot évente 100 ezer látogató keresi fel. A turistáknak ugyan szigorúan tilos a sírt fedő kövön taposni, a papok áldoztatáskor kénytelenek rálépni a sírkőre. Ha az illetékes hivatalok is jóváhagyják a helyreállítási terveket, a restaurátorok áthelyeznék az oltár korlátját is, így a papoknak nem kellene a jövőben rálépni a helyreállított síremlékre.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár