2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Légifelvételek a limes kutatásában

2007. április 23. 15:00

A Ripa Pannonicáról összegyűjtött ismeretanyag a folyamatos kutatásoknak, technikai újdonságoknak (georadar, talajellenállás mérés) köszönhetően évről-évre jelentősen bővül.

A római erődök, települések maradványai a későbbi korok lakóinak nem jelentettek különösebb értéket. Hasznosítható csak az építkezéseknél is felhasználható kőanyag volt, amelyet a rómaiak sokszor igen messziről szállítottak a helyszínre. A romok elhordása főleg az 1800-as évek végére tehető, több esetben a római épületeket tartalmazó területek tulajdonosai csak robbantással tudták apróbb darabokra törni a több mint ezer éves jól megépített emlékeket, amit aztán pénzért adtak el. Több településen ennek az építőanyagnak a felhasználásával emelték a középületeket és templomokat is. Szerencsére a későbbiek folyamán felismerték ezen építmények tudományos jelentőségét és megakadályozták a további pusztításukat.

Tác-Gorsium légifotói

Ripa Pannonica helyszíneinek pontos behatárolásában jelentős szerepet játszottak a repülőgépekről készített légifelvételek. A múlt század közepén készült képek azonban - érthető okokból - sokáig nem voltak elérhetők a kutatók számára. Azóta szerencsére változott a helyzet és ezek a felvételek most már tudományos adatbázisokban kutathatók. Ezek azért is érdekesek, mert több helyszín később a földművelés vagy építkezések miatt elveszett a tudomány számára.

A felvételeknek és helyszíni bejárásoknak köszönhető többek közt, hogy a római limes mentén húzódó kétezer éves hadiút nyomvonalának több mint 70%-a ismert. A levegőből készített felvételek a feltárások helyszíneinek kijelölése szempontjából ma is fontosak.

A Ripa Pannonicáról összegyűjtött ismeretanyag a folyamatos kutatásoknak, technikai újdonságoknak (georadar, talajellenállás mérés) köszönhetően évről-évre jelentősen bővül. Nemsokára eljön az idő, amikor ezen ismeretek és információ technológiai eszközök segítségével virtuális utazást tehetünk az ókori provincia területén. Ennek első kézzelfogható eredménye az Aquincumban látható kronoszkóp, amelyben hirtelen felépül előttünk az egykori polgárváros egyik részlete. Ezek a virtuális rekonstrukciók igen költségesek, de ezáltal a nagyközönség számára is értelmezhető módon történhet a feltárt emlékek bemutatása.

A megalapozott tudományos eredmények és a laikusok 21. századi médiumok által elkényeztetett igényei között jelenleg még túlságosan nagy a szakadék, és a magyarországi római emlékeknek egyelőre még nehéz versenyre kelniük a külföldön látható ókori csodákkal, de akár csak a hazai középkori várak nyújtotta élményekkel is. Szerencsére ezt a muzeológusok is felismerték, és ők is azt szeretnék, ha a látogatókban nem az a képzet alakulna ki, hogy a rómaiak "alaprajzokban laktak". Ennek egyik szép magyarországi példája a szombathelyi Történelmi Témapark kialakítása.

Ahhoz, hogy Pannónia hadiútja és limes-darabja - hasonló németországi és osztrák helyszínekhez hasonlóan - közismertté váljon és a figyelem középpontjába kerüljön a szakmai és civil szervezetek jelentős összefogására lenne szükség. Ezt a szándékot segítheti az a tény, hogy a Ripa Pannonica 2003-ban felkerült a magyarországi világörökségek várományos listájára. Jelenleg a világörökséggé nyilvánítást biztosító, több országot érintő nemzetközi pályázat szakmai előkészítése folyik. Mivel azonban a tervezett világörökségi védelem területe közel nyolcvan önkormányzatot és több ezer helyszínt érint, az eredményes pályázathoz elengedhetetlenül szükséges e települések közös fellépése, összefogása.

Lugio

Ripa Pannonica.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár