2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

10 tény a pénz történetéről

2021. szeptember 29. 13:44

Marinus van Reymerswaele: Két adószedő, 1540 (részlet)
Marinus van Reymerswaele: Két adószedő, 1540 (részlet)

1. Habár a világ egyik legfejlettebb állama volt, az Inka Birodalomban nem használtak pénzt. Így az inkákat a 16. század elején leigázó spanyolok mesés hadizsákmánya sem tartalmazott arany és ezüstpénzeket, mivel a helyiek inkább dísztárgyak készítésére használták a nemesfémeket.

2. Az első vert pénzérmék Lüdiából (a mai Törökország területe) származnak a Kr. e. 7. századból. A lüdiaiak egy electrumnak nevezett arany-ezüst ötvözetet használtak a pénzérmék készítéséhez.

3. Az első pénzérméken legelőször állatok, majd istenek képei jelentek meg. Az egyik első hatalmasság, aki szakított a bevett gyakorlattal és az istenek képmása helyett saját arcképét verette a pénzérmékre, vélhetően egy kis-ázsiai perzsa helytartó, Tissaphernes volt a Kr. e. 5. század végén.

4. A papírpénz legelőször Kínában jelent meg a 7. században. A kínaiak bankjegyeik elkészítéséhez az eperfát használták fel, amelynek levelei egyben egy fontos iparág, a selyemhernyó-tenyésztés alapvető nyersanyaga volt, ugyanis a selyemlepkék és hernyóiknak táplálékul szolgál.

5. A történelemben elsőként a kínaiak helyeztek el figyelmeztetéseket a papírbankjegyeken. „A bankjegyhamisítást a törvény bünteti” intelem akkoriban jóval direktebb formában öltött testet, a pénzhamisítókat ugyanis a fővesztés veszélyére figyelmeztették.

6. A birodalmi múlt örökségének köszönhetően II. Erzsébet brit uralkodó arcképe legalább 35 ország nemzeti valutáján megtalálható, így e tekintetben a királynő abszolút csúcstartó.

7. Az első világháborút követően a német márka úgy elértéktelenedett, hogy a pénzromlás 1923-ban hiperinflációba torkollott. Az értékét vesztett bankjegyekkel az emberek szó szerint kitapétázták a lakásukat.

8. Az Egyesült Államok titkosszolgálatát 1865-ben azzal a feladattal hozták létre, hogy a pénzhamisítók ellen harcoljon. Az akkoriban forgalomba lévő amerikai bankjegyek közel harmada ugyanis hamis volt.

9. Az első hitelkártyát az Amerikai Egyesült Államokban dobták piacra 1950-ben. A kezdeti időkben a hiteltartozást azonban még nem lehetett kamatfizetés fejében tovább görgetni, hanem egy adott határidőre vissza kellett fizetni azt.

10. Az amerikai titkosszolgálat szerint Észak-Korea több évtizedes gyakorlattal rendelkezik, és élen jár az amerikai százdollárosok hamisításában. A szakértők ezeket a hamis pénzeket „szuperbankóknak” hívják, mivel azok rendkívül nehezen beazonosíthatóak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár