2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

10 tény a klondike-i aranylázról

2021. december 9. 07:39 Múlt-kor

Az aranykeresőknek szélsőséges körülményekkel kellett szembenézniük a vadonban. A hőmérséklet gyakran mínusz 30 fok alá esett, az extrém hideg mellett skorbut, éhség és a medvék is tizedelték a zarándokokat, sokan vízbe fulladtak.

San Francisco kikötője
Végeláthatatlan sorok kígyóztak San francisco kikötőjében – az arany és a meggazdagodás reménye babonázta meg az embereket

1. A klondike-i aranyláz során 1896 és 1899 között több mint 100 ezer ember zarándokolt Kanadába a meggazdagodás reményében. Közülük csupán 30 ezren érték el azokat a területeket, ahol egyáltalán hozzáfoghattak az arany kereséséhez.

2. Első ízben 1896 augusztuséban találtak aranyat a Klondike folyó mentén, a Bonanza patakban. A hírre felbolydult a Washington állambeli Seattle városa, ahol sokan egyszerűen feladták munkájukat és hajóra szállva elindultak a kanadai Yukon territórium felé.

3. Az aranykeresőknek szélsőséges körülményekkel kellett szembenézniük a vadonban. A hőmérséklet gyakran mínusz 30 fok alá esett, az extrém hideg mellett skorbut, éhség és a medvék is tizedelték a zarándokokat, sokan vízbe fulladtak.

4. Az aranyásók csak úgy léphettek be a Yukon territórium területére, ha egy évre elegendő élelmiszerrel rendelkeztek. A kanadai hatóságok így próbálták elejét venni a tömeges éhhalálnak. Az élelmiszerek és a táborozáshoz szükséges felszerelés össztömege személyenként elérhette az 1000 kilogrammot is.

5. Dawson City a vadonból nőtt nyüzsgő nagyvárossá mintegy két év alatt. A Yukon völgyébe érkező tízezres nagyságrendű aranyvadász-tömegnek köszönhetően Dawson 1898-ra Kanada legnagyobb városai közé emelkedett, lélekszáma 500-ról 30 ezerre nőtt.

6. A Klondike folyó mentén talált aranyport és aranyrögöket fizetőeszközként használták Dawsonban. Aranyban mérték az italt, a szállást, az élelmiszert és az örömlányokat is, akik szédületes bevételekre tettek szert, „elszeretve” a vadonban megfáradt aranyásók bevételének jó részét.

7. Az árak az egekig nőttek Dawsonban, amely így Észak-Amerika legdrágább városai közé emelkedett. Míg egy átlagos, egyszeri étkezésért Seattle-ben 15 centet kértek el, ugyanez az étek a zord északon 2,5 dollárba került.

8. A közel százezer aranyásó közül mindössze néhány százan gazdagodtak meg. A nagy többség az aranyásással megkeresett bevételét egyszerűen felélte a méregdrága Dawsonban.

9. Az aranyásóknak a mérhetetlen magas árak mellett még adózniuk is kellett. A kitermelt arany értékének 10-20 százaléka ily módon a kanadai állam kasszájába vándorolt.

10. Az aranyláz környezetkárosító hatása súlyos volt. A helyi flóra és fauna megszenvedte a népvándorlást, különösen az erdőirtás öltött nagy mértéket, mivel a Yukon-völgybe özönlő emberek tízezrei a fákat csónakok, házak és barakkok építésére, valamint fűtésre használták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár