2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 érdekesség Winston Churchillről

2024. január 17. 19:05 Múlt-kor

A második búr háborúban haditudósítóként szolgáló Churchill fogságba esett, de megszökött a fogolytáborból. Három napig egy bányaaknában húzta meg magát, majd közel 500 kilométeren át egy gyapjút szállító vonaton bujkálva, illetve gyalog Mozambikba menekült. Hazájában a háború után nemzeti hősként fogadták.

Winston Churchill

1. Churchill édesanyjában, a csuklójára egy kígyót tetováltató, amerikai Jennie Jerome-ban a család állítása szerint anyai nagyanyja révén irokéz indián vér is folyt. A későbbi miniszterelnök koraszülött volt, anyja – aki éppen egy fogadáson tartózkodott – a Blenheim kastély öltözőszobájában hozta világra fiát.

2. Churchill élete során számos balesetet szenvedett. Fiatalkorában volt agyrázkódása, megrepedt egy veséje, később majdnem belefulladt egy tóba, többször leesett a lováról, New Yorkban pedig elütötte egy autó, mert elfelejtette, hogy az Egyesült Államokban jobbkezes közlekedés van.

3. Édesanyja minden eszközzel próbálta meggyőzni a fiatal Winstont, hogy szokjon le a szivarozásról. Egy alkalommal egy fegyvert és egy pónit ígért neki, ha hat hónapra felhagy a szokással. Bár Churchill fél évig tényleg nem gyújtott rá, miután anyja beváltotta az ígéretét, újra szivarozni kezdett. 

4. Churchill olyannyira nem tudott lemondani a szivarozásról, hogy amikor a II. világháború alatt repülővel utazott, még az oxigénmaszkját is úgy alakították ki, hogy azon keresztül tudjon füstölni. Az anekdota szerint Churchill volt az egyetlen, akitől Montgomery tábornok elviselte, ha a jelenlétében dohányzik.

5. Churchill szeretett sziesztázni. Szokása még 1895-re vezethető vissza, amikor Kubába utazott, hogy megfigyelje, hogyan harcolnak a spanyolok a kubai gerillák ellen. Ágya később is fontos helyszín maradt életében, olykor innen intézte az államügyeket, és itt fogadta két katonai tanácsadóját, Sir Hastings Ismayt és Alan Brooke tábornagyot is.

6. A második búr háborúban haditudósítóként szolgáló Churchill fogságba esett, de megszökött a fogolytáborból. Három napig egy bányaaknában húzta meg magát, majd közel 500 kilométeren át egy gyapjút szállító vonaton bujkálva, illetve gyalog Mozambikba menekült. Hazájában a háború után nemzeti hősként fogadták.

7. Az OMG (Oh My God – Úristen) rövidítést a világon elsőként John Arbuthnot Fisher admirális használta egy 1917-ben Winston Churchillnek írt levelében.

8. Churchill alkoholszeretete közismert. A búr háborúban 36 üveg borral, 18 üveg tízéves whiskyvel és 6 üveg brandyvel ment a frontvonalba. Életének utolsó tíz évében minden ebédhez megivott egy üveg pezsgőt, és sokszor még vacsorához is elfogyasztott egy üveggel.

9. A Churchillt 1921-től 1935-ig, majd a II. világháború alatt szolgáló testőr, Walter H. Thompson mintegy húsz alkalommal mentette meg a politikus életét, többek között srapneltől, valamint arab, indiai és ír nacionalisták, náci ügynökök és görög kommunisták merényleteitől.

10. Churchill egyik hobbija Hitlerhez hasonlóan a festés volt. Életében közel 600 képet alkotott. Picasso egy alkalommal azt mondta róla, hogy ha hivatásként űzné a festészetet, nem lenne gondja a megélhetéssel. A háborús miniszterelnök emellett a kőműves munka nagy rajongója volt. Chartwelli házait jórészt a saját kezével építette fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár