Őrült uralkodók

Visszatért Prágába a világháború idején elveszett 16. századi héber nyelvtankönyv

2018. január 17. 12:21 MTI

Visszakerült a prágai zsidó közösséghez egy 16. századi itáliai könyvritkaság, amelynek a második világháború idején veszett nyoma mindmáig ismeretlen körülmények között. A sokáig elveszettnek hitt héber nyelvtankönyvet egy névtelenséget kérő izraeli kutató juttatta vissza a prágai zsidóságnak, a könyv legelső ismert tulajdonosának.

Mikne Avram – Peculium Abrae

A Mikne Avram – Peculium Abrae című, héber és latin nyelvű kötetet, Abraham ben Meir de Balmes itáliai zsidó doktor művét 1513-ban jelentette meg Daniel Bomberg neves velencei kiadó. A régiséget, amely a második világháború előtt a prágai zsidó közösség könyvtárában volt, Daniel Kestenbaum, a nevét viselő New York-i aukciósház igazgatója adta át kedden a prágai Zsidó Múzeumnak. A könyv tavaly márciusban, a Kestenbaum & Co. aukciósház katalógusában bukkant fel, ahol a prágai Zsidó Múzeum egy könyvtárosa figyelt fel rá rutinszerű ellenőrzés közben.

Az aukciósház az utolsó pillanatban visszavonta a könyvet az árverésről, miután birtokosa beleegyezett a visszaszolgáltatásába. A könyvritkaság egy időben Ze’ev Ben-Haim izraeli tudósnak, a Jeruzsálemi Héber Egyetem oktatójának, a Héber Nyelv Akadémiája elnökének birtokában volt, halála után, 2013-ban vásárolta meg legutóbbi tulajdonosa, egy fiatal izraeli kutató. Kestenbaum szerint a tulajdonost „meghatotta” a prágai zsidó közösség ragaszkodása egykori tulajdonához, másfelől példát akart mutatni a második világháború idején rabolt műkincsek restitúciójára.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!