2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszakerült Kolozsborsára a budapesti raktárépületből előkerült görögkatolikus harang

2024. május 15. 11:20 MTI

A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) visszaszolgáltatta jogos tulajdonosának a Budapest XII. kerületében régészeti ásatáson előkerült kolozsborsai görögkatolikus harangot – közölte a múzeum az MTI-vel kedden.

Harang
Gheorghe Marus Muresan, a Kolozsborsai Görögkatolikus Egyház plébánosa, Vákár István Valentin, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke és Csorba László főigazgatója az átadás ünnepségén (MTI/Hegedűs Róbert)

A BTM közleményében felidézték, hogy a múzeum munkatársai tavaly decemberben végeztek régészeti megfigyelést Budapesten, a XII. kerületben, az Aba utca és a Szabolcs utca sarkán fekvő, egykori honvédségi területen, mivel a környéken több ismert őskori lelőhely is fekszik.

Ennek során a harang a régi honvédségi raktárépület elbontása közben, a padlószint alól került elő. A BTM munkatársai gondoskodtak a régészeti lelet elszállításáról és megtisztításáról.

A hozzávetőleg 150 kilogramm tömegű lelet átvizsgálása után fény derült a harang születésének körülményeire, és így származási helyére is.

A harangon olvasható szöveg szerint a kolozsborsai görögkatolikus közösség híveinek adományaiból finanszírozták. A harang 1920-as évekbeli születésében közreműködött Ioan Bochis atya és Ioan Gaciu főgondnok, valamint a kolozsvári öntöde részéről Pavel Lengyel – írták a közleményben, amely szerint a kolozsborsai görögkatolikus templomból származó harang a II. világháború zűrzavaros időszakában került Budapestre.

A harang ünnepélyes átadására hétfőn került sor a BTM Aquincumi Múzeumban.

A közleményben idézik Csorba László főigazgatót, aki köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt: a tárgyak képesek arra is, hogy emberi érzelmeket és kapcsolatokat szimbolizáljanak.

Mint fogalmazott, „ez a gyönyörű harang is érzelmeket hordoz, egy közösség érzelmeit [...] olyan speciális tárgy, amelynek roppant erős a közösséget szimbolizáló és összetartó hatása”.

Vákár István Valentin, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke köszöntőjében azt kívánta a kolozsborsai hitközösségnek, hogy a harang visszajutása egyúttal szimbolizálja a közösség újjászületését is.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Gheorghe Marius Muresan, a Kolozsborsai Görögkatolikus Egyház plébánosa is, aki elmondta, hogy a harang a templom udvarába költözik és „a nép harangja lesz”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár