2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Valódi megbékélést hozott a világháború utáni német nemzetnek Konrad Adenauer

2023. január 5. 19:05 Múlt-kor

Az „Öregnek” becézett Konrad Hermann Joseph Adenauer hosszú politikusi karrierje során két rekordot is beállított: ő volt Poroszország történetének legfiatalabb polgármestere, és a valaha élt legidősebb német kancellár. Az 1876. január 5-én, Kölnben született Adenauerre azonban nem rekorderként, hanem a második világháborút követő német újjászületés és az európai integráció egyik atyjaként emlékszik a világ.

Adenauer
Forrás: Bundesarchiv, B 145 Bild-F019973-0017 / Gerhard Heisler / CC-BY-SA 3.0

Adenauer egy szerény anyagi hátterű katolikus családba született Kölnben. A jó képességű fiú a gimnázium után jogi diplomát szerzett. A rangos kölni családból származó Emma Weyerrel 1904-ben kötött házassága révén közel került a város befolyásos politikai és gazdasági köreihez, és aktívan politizálni kezdett.

A katolikus Centrum Párt tagjaként 1906 és 1917 között a polgármester helyetteseként, majd 1917 és 1933 között polgármesterként irányította Köln városát.

Az 1920-as években egyre erőszakosabbá váló német politikai légkörben a rend és a keresztény értékek mentén politizáló Adenauer elhatárolódott a szélsőséges politikai irányzatoktól.

A weimari köztársaság idején a legnépszerűbb politikusok között tartották számon. Többször is emlegették kancellárjelöltként, de úgy döntött, a biztos kölni polgármesteri széket nem kockáztatja a bizonytalan, sok buktatóval járó kancellári tisztségért.

Az egyre erősödő náci párt nem nézte jó szemmel Adenauer kölni regnálását és lejárató kampányt indított a politikus ellen: közpénzek hűtlen kezelésével és zsidók támogatásával vádolták.

Hitler hatalomra jutása után nem maradhatott a polgármesteri székben, főként azután, hogy a város vezetőjeként nem engedte meg, hogy horogkeresztes dekorációkkal fogadják az 1933-ban Kölnbe látogató, diadalát ünneplő náci vezért.

Adenauer bankszámláját befagyasztották, munkanélküliként tengette életét, így a félreállított politikus csak barátai és az egyház jóindulatára számíthatott. Bár a közélettől távol tartotta magát, 1944 nyarán, a Hitler elleni sikertelen merénylet után letartóztatták, és a háború végéig a Gestapo kölni börtönében tartották fogva.

Szabadulása után újult erővel látott munkához. A protestáns és a katolikus németeket tömörítő Kereszténydemokrata Unió felépítésén fáradozott. Erőfeszítéseit siker koronázta, létrejött egy konzervatív polgári koalíció, a néppárttá váló Kereszténydemokrata Unió megerősödött.

Hetvenhárom éves korában, 1949. szeptember 15-én a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárjává választották. Sokan úgy vélték, hogy a kora miatt „Öregnek” becézett politikus csupán rövid ideig irányítja majd Nyugat-Németországot, ezzel szemben Adenauer végül 14 éven keresztül állt az ország élén.

Kancellársága alatt a nyugatnémet demokrácia és a gazdaság megerősödött. Adenauer jelentős külpolitikai sikereket ért el, megszüntetve országa elszigeteltségét. Bevonta Nyugat-Németországot az ötvenes évek elején meginduló európai integrációs folyamatokba, és eloszlatta a német állam megerősödésétől tartó nemzetközi aggodalmakat is.

Az NSZK 1951-ben tagja lett az Európa Tanácsnak és a rákövetkező évben belépett az Európai Szén- és Acélközösségbe, majd 1955-ben a NATO-ba. 1963-ban történelmi pillanatot élt át a német és a francia nemzet, amikor Konrad Adenauer és a francia elnök, Charles de Gaulle aláírta a két ország közötti együttműködési szerződést, véget vetve az évszázados rivalizálásnak.

Adenauer négy évvel később, 1967. április 19-én hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár