Öt különleges fogás a középkorból
2019. április 8. 18:33 Múlt-kor
Korábban
Édességek
A „finomság” a szó középkori értelmében magában foglalta az étellel való szórakoztatást is, azaz a látványosan elkészített, vagy esetleg élő állatot (például kirepülő madarakat) tartalmazó fogásokat is, azonban az édességeket is jelentette, legtöbbször a lakomák végén felszolgált cukros-mandulás műalkotásokat. Ezek mellett azonban léteztek más édességek is: a „Curye on Inglysch” egyik receptje például cukorral, mézzel és kenyérmorzsával összekevert fenyőmagvakat ajánl egy rágós desszerthez. Emellett számos forrás megemlékezik a mandulatejről, amelyet szintén széles körben fogyasztottak a középkorban – jóval azelőtt, hogy napjainkban az egészséges táplálkozás részeként reneszánszát kezdte volna élni.
Támogasd a
szerkesztőségét!

történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.

- Új fényt vet egy kutatás a székelyek eredetére 20:20
- A valóság szépségét igyekezett tükrözni a cseh kocsmák írója, Bohumil Hrabal 18:05
- Szeretett háziállataikat is magukkal vitték hódító útjaikra a vikingek 15:05
- Fegyverrel és törvénnyel is megszilárdította uralmát Könyves Kálmán 11:20
- Véletlenek szörnyű sorozata okozta a „zene halálát” 10:35
- Valóban szerepet játszottak a szabadkőművesek a francia forradalomban? 08:47
- Elsőre értetlenség fogadta Szinyei Merse Pál mesterműveit tegnap
- Borzasztó áron, de megállította a Wehrmacht gőzhengerét Sztálingrád tegnap