2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazai és külföldi művésznők történeteit ismerhetjük meg a Magyar Zene Házában

2024. április 10. 11:20 MTI

Rihanna, Cher, Tina Turner, Edith Piaf, Marilyn Monroe mellett Marton Éva, Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és más híres művésznők történetét mutatja be a Magyar Zene Házában Dívák és Ikonok címmel május 18-tól látható kiállítás.

Cserháti
Cserháti Zsuzsa (Fortepan / Erky-Nagy Tibor)

A világ legnagyobb iparművészet- és dizájn múzeuma, a londoni Victoria and Albert Múzeum (V&A) nagy sikerű, csaknem 300 ezer embert vonzó Dívák & Ikonok című tárlatának nemzetközi utazókiállítása elsőként Magyarországra érkezik, egy-egy tematikus részébe világsztárok mellett a magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Mint írták, a Magyar Zene Háza és a V&A közös kuratóriuma Rihanna, Björk, Whitney Houston, Tina Turner, Cher, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman, Billie Eilish és más hírességek mellett többek között Blaha Lujza, Karády Katalin, Cserháti Zsuzsa, Marton Éva, Koncz Zsuzsa, Rúzsa Magdi, Zsédenyi Adrienn Zséda, Péterfy Bori és Deva történeteivel egészítette ki a kiállítást.

A dívák rendkívüli erejét, társadalmi szerepét és kreativitását bemutató nemzetközi utazótárlat az eredeti, londoni helyszínen áprilisban zár.

„A magyar narratíva kidolgozásakor olyan meghatározó művészeket igyekeztünk felvonultatni, akik igazodnak a tárlat eredeti üzeneteihez. A zenei sokszínűség a budapesti Dívák & Ikonok kiállításban is megjelenik” – idézte Batta Andrást, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatóját a közlemény.

Horn Márton, a Magyar Zene Háza intézményigazgatója felidézte, hogy az intézmény első időszaki tárlata, a Nekünk írták a dalt! minden idők legátfogóbb magyar poptörténeti kiállítása volt, és több mint 65 ezer látogatót vonzott. „ A májusban nyíló új időszaki kiállítás arra mutat rá, hogyan érvényesülnek a nők a férfiak által uralt zenei és filmes világban, és miként használják hangjukat a társadalmi és politikai változások érdekében”.

Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő Verdi Don Carlos című operájában viselt Valois Erzsébet jelmezét ajánlotta fel a Magyar Zene Háza számára, emellett pályafutása teljes hangzó anyagát is átadta az intézmény multimédiás könyvtárának, amely mostantól bárki számára ingyenesen meghallgatható lesz. A világhírű operaénekes fellépéseit megörökítő felvételekből a Dívák & Ikonok kiállításban is láthatnak részleteket a látogatók. Zsédenyi Adrienn Zséda Fonogram- és EMeRTon-díjas énekesnőnek az Aréna-koncertjén viselt Réka Vágó cipője lesz látható a kiállításon.

A londoni tárlat a maga nemében az első olyan tárlat, amely a 19. századtól napjainkig a hangjukat hallató ikonikus előadóművészek történetét mutatja be. Az első rész történelmi kontextusba helyezi a díva megteremtését, a hölgyeket, akik létezésükkel formálták napjaink populáris kultúráját. A második felvonás azokat a forradalmi előadókat ünnepli, akik művészetükkel, hangjukkal és önazonosságukkal a társadalom változását, fejlődését szolgálják.

A kiállítás több száz tárgyat mutat be a múzeum saját gyűjteményéből és a világ minden tájáról kölcsönzött darabokból, felölelve a dizájn, a jelmezek, a divat, a fotográfia, zene és a film területét.

A látogatók megismerhetik Ingrid Bergman történetét a Jeanne d'Arc-ról szóló filmben hordott ruháján keresztül, csakúgy, mint Sarah Bernhardt, Josephine Baker, Edith Piaf, Marlene Dietrich és sok más világhírű előadó életének drámáját. Több jelmez első alkalommal látható, például Maria Callas Norma szerepében viselt színpadi ruhája 1952-ből, Marilyn Monroe rojtos fekete ruhája a Van, aki forrón szereti című filmből (1959), de a sztárok divattervezője, Bob Mackie által tervezett ikonikus szettek is helyet kapnak. Láthatóak a Tina Turner, P!nk és Cher által viselt ruhák, de Billie Eilish, Rihanna, Adele, Björk és Whitney Houston is kölcsönzött fellépőruhát a kiállítás számára.

A Dívák & Ikonok című kiállítás a Magyar Zene Háza időszaki terében, 800 négyzetméteren lesz látható; a tárlat koncepcióját a V&A kurátora, Kate Bailey építette fel. A magyar közönség május 18-tól szeptember 15-ig tekintheti meg a kiállítást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár