2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősszel nyílik meg a Néprajzi Múzeum új állandó kiállítása

2024. április 25. 11:20 MTI

A Néprajzi Múzeum Európa egyik kiemelkedő szakmúzeuma, 2022-ben átadott új épületének köszönhetően pedig a világ egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye. Gyűjteményében 232 ezer néprajzi tárgy mellett egyedülálló fényképfelvételeket, kéziratokat, fotókat, népzenei és filmfelvételeket is őriz.

Busó
Busó maszk ruhával – illusztráció (Facebook / Néprajzi Múzeum)

Már épül, és a tervek szerint szeptemberben nyílik meg a Néprajzi Múzeum minden eddiginél nagyobb és átfogóbb, mintegy háromezer műtárgyat bemutató állandó kiállítása.

A régi értékeket megőrző és felújító, valamint új értékeket létrehozó városi fejlesztés, a Liget projekt, a legnagyobb kulturális fejlesztés Európában, amelynek részeként a Néprajzi Múzeum is megnyithatta kapuit 2022-ben – emlékeztetett Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa a kiállítás előkészületeit bemutató szerdai sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az átadás óta a felújított Ligetet és intézményeit mintegy hárommillióan látogatták meg.

A miniszteri biztos felidézte, hogy a Néprajzi Múzeumnak mintegy százötven éves története alatt eddig nem volt olyan épülete, amelyet az intézmény céljaira, igényeire terveztek volna. Ezért az elmúlt két évben a múzeum elkezdte belakni az új otthonát és időszaki bemutatókat rendezett, valamint az új, állandó kiállítás koncepciójának tervezése zajlott.

A Néprajzi Múzeum gyűjteményének minden korábbinál nagyobb része lesz megismerhető az épülő kiállításon, amely a tervek szerint szeptemberben nyílik meg – mondta Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, aki azt is hozzátette, hogy a munkálatok miatt az épület júniusban, a múzeumok éjszakáját követően szeptemberig zárva lesz. Azonban a tetőkert, a konferenciaterem, a könyvtár és az étterem zavartalanul látogatható marad.

A főigazgató elmondta, hogy az új kiállítás háromszor nagyobb területen mutatja be a gyűjtemény magyar és nemzetközi vonatkozású anyagát, mint a régi, Kossuth téri épületben. A nagyszabású tárlaton nyolc tematikára osztva ismerhetik meg a látogatók a magyar hagyományokat és más népek kultúráját. A bemutatón a gyűjteménybe került műtárgyak élete, a szakemberek terepmunkája, a múzeum története, a népművészet is fókuszba kerül, miközben a művészet és az etnográfia viszonyáról, az őstörténeti kutatásokról, az örökség fogalmáról is képet kapnak a látogatók.

„Az új tárlatban egyszerre, egymásra reflektálva tudjuk bemutatni a magyar, a Kárpát-medencei és a távolabbi kultúrákat, és civilizációkat képviselő tárgyainkat” – fűzte hozzá.

A Néprajzi Múzeum Európa egyik kiemelkedő szakmúzeuma, 2022-ben átadott új épületének köszönhetően pedig a világ egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye. Gyűjteményében 232 ezer néprajzi tárgy mellett egyedülálló fényképfelvételeket, kéziratokat, fotókat, népzenei és filmfelvételeket is őriz. A magyar népi kultúra felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékein kívül itt található a térség legnagyobb, távoli kontinensek népeinek kultúráját reprezentáló etnográfiai anyaga, amely a 17. századtól napjainkig mutatja be a mindennapi élet, az emberi lét, a közösségi kapcsolatok különböző megnyilvánulási formáit.

Az ezredfordulótól kezdve a Néprajzi Múzeum a muzeológiai kutatások és a néprajzi muzeológia megújításának egyik legfontosabb magyarországi központjává vált, ahol kiemelt hangsúlyt kap a kortárs társadalmi jelenségek dokumentálása, a meglévő műtárgyállomány digitalizációja is.

A nyári zárvatartás alatt a Néprajzi Múzeum kiállításai, múzeumpedagógiai és szakmai projektjei fesztiválokon, a Petőfi Kulturális Program részeként számos vidéki helyszínen, valamint külföldi nagyvárosokban lesznek elérhetők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár