2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Szüfrazsettpetíció a miniszterelnöknek

2019. október 10. 16:21

A magyarországi nőmozgalmak a széles körben ismert nemzetközi példákkal (brit, illetve amerikai megfelelőik) nagyjából egy időben, a XIX. század végén, illetve a XX. század elején erősödtek meg.

A nők számára ugyan a hivatalviselést 1885 óta engedélyezték, a választójog megadása még váratott magára, ahogyan több más európai országban is. Habár a magyar szüfrazsettek nem bocsátkoztak nagy nyilvános visszhangot keltő demonstrációkba, hangjukat időről időre hallatták. Jól jelzi a magyarországi nőjogi mozgalom fejlettségét, hogy az 1904-ben alakult, a Bédy-Schwimmer Rózsa és Glücklich Vilma vezette Feministák Egyesülete a következő évben már a Nemzetközi Női Választójogi Szövetség (IWSA) tagja lett, 1913-ban pedig Budapesten rendezték meg a Nemzetközi Női Választójogi Kongresszust.

A feminista törekvéseiknek új lendületet adott az első világháború: a szociáldemokratákkal és más békepárti mozgalmakkal együtt sürgették a véres és értelmetlen öldöklés beszüntetését, miközben továbbra is követelték, hogy teljes jogú állampolgárokként vehessenek részt a közéletben.

Vélhetően a fenti követelések egy rövid kivonata landolt petícióként a miniszterelnökként mindössze 66 napig tevékenykedő Esterházy Móric kezében azon a felvételen, amelyet Müllner János fényképész csípett el 1917-ben.

A bátor magyar szüfrazsett kiléte nem ismert.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!